Afbeelding
Foto: Nico in t Veld

Tafel van WelzijnsKompas: altijd dichtbij, ook nu!

Lisse n Wie op zoek gaat naar vrijwilligerswerk komt al snel terecht op de website van WelzijnsKompas. Hier kunnen organisaties heel makkelijk een vacature voor vrijwilligers plaatsen. Dat is recent ook weer gebeurd.

Ook tijdens de coronatijd kan men, op afspraak, terecht bij de Tafel van WelzijnsKompas. Voor informatie op het gebied van mantelzorg, vrijwilligerswerk, zelfstandig wonen of sociale contacten denken wij graag mee en helpen wij iedereen de weg te wijzen waar nodig. Je kan een test doen, om te ontdekken welk vrijwilligerswerk bij je past. Of een afspraak maken voor een adviesgesprek met een van de adviseurs van WelzijnsKompas. Er is bij WelzijnsKompas gelegenheid om op gepaste afstand en volgens de RIVM-normen op kantoor af te spreken. Wie alvast op zoek wil naar activiteiten of vrijwilligersvacatures kan eens een kijkje nemen op www.welzijnskompas.nl, www.vrijetijdbestedinglisse.nl of www.nlvoorelkaar.nl. Voor meer informatie of het maken van een afspraak, neem contact op met Ingrid van der Ploeg WelzijnsKompas Hillegom-Lisse (0252) 757 100, bereikbaar van 09.00 – 12.30 uur of via mail: info@welzijnskompas.nl.


Vereniging Oud Lisse zoekt oude foto’s Hobaho

Lisse n De Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” zoekt foto’s van de Hobaho. Het bedrijf bestaat honderd jaar en in die tijd moeten veel foto’s zijn gemaakt.

De beeldbank van de Vereniging bevat veel oude foto’s die het verhaal van Lisse vertellen. "Door de foto’s digitaal op te slaan bewaren we ze voor volgende generaties en voorkomen we dat waardevolle foto’s verloren gaan. Het gaat echter maar om een fractie van de foto’s die ooit genomen zijn we actief op zoek. Wij doen dat ook aan de hand van thema’s, in dit geval de geschiedenis van de honderdjarige Hobaho.


Op deze manier willen wij proberen om de geschiedenis van het bedrijf ook in een fotoverhaal te vangen. Het bedrijf is (ook letterlijk) beeldbepalend geweest in de ontwikkeling van Lisse: eerst gevestigd aan de rand van het dorp, maar langzamerhand werd dat het centrum. En nu heeft het weer de rand opgezocht. In de loop van de honderd jaar hebben heel veel mensen met het bedrijf te maken gehad, vooral werknemers en zakelijke contacten. De bemiddeling bij de aan- en verkoop van bloembollen is van karakter veranderd: de traditionele veiling, met alle ruimte die daarvoor nodig was, bestaat niet meer.

Het bedrijf heeft samen met de andere veiling (nu CNB) een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van de bloembollensector. En veel mensen kennen de Hobahohallen ook van allerlei evenementen die daar hebben plaatsgevonden. Van corsofestivals tot oldtimershows en van detailhandelsbeurzen tot verkeersles voor kinderen van de lagere school. Van al die aspecten moeten interessante foto’s bestaan", zo laat de secretaris van de vereniging weten.


Voor meer info: Helmi Beijsens, Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse, 1e Havendwarsstraat 4, 2161 HG Lisse, info@oudlisse.nl.