Toen de terrassen heropenden na de eerste lockdown, werd daar volop gebruik van gemaakt. | Foto:Tony Whelan.
Toen de terrassen heropenden na de eerste lockdown, werd daar volop gebruik van gemaakt. | Foto:Tony Whelan. Foto: cs

Leven zonder lockdown

corona n Sommigen kunnen niet wachten om een ticket naar de zon, concert of pretpark te bemachtigen, anderen vonden die lockdown stiekem 'best fijn'.

Door Caroline Spaans

Zonder voorbij te gaan aan de verschrikkingen van de pandemie wás het misschien ook minder erg dan we allemaal dachten, zo'n tijdelijke, verplichte sabbatical. Uit een rondvraag aan wat bekenden in Hillegom en de buurdorpen, blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden nauwelijks moeite had met die prikkel-arme periode.

Lars (24): "Die avondklok leek in het begin heel beperkend. Nu moet ik echter weer een excuus bedenken wanneer ik eerder naar huis wil."

Annemarie (56): "Bij ons in de familie heerst echt die verjaardagscultuur. Vreselijk die verplichte kringetjes met worst en kaas. Ik was zó blij dat ik daar vanaf was!"

Inge (43): "Thuiswerken bleek een uitkomst! Mijn dochter van 7 ging ook lange tijd niet naar school, waardoor we heel veel bij elkaar konden zijn. Met haar vader konden we onze thuiswerkzaamheden en de zorg voor haar heel goed verdelen."


Zonder argwaan

Met name de jongvolwassenen kijken reikhalzend uit naar de versoepelingen. Zoals René (20), die zelf corona kreeg en nog best lang last had van de naweeën van het virus. "Nu gaat het gelukkig weer goed met me. Ik ben zo blij dat alles weer een beetje terug naar 'normaal' gaat. Hoewel ik wel nieuwsgierig ben hoelang het duurt voordat we weer zonder argwaan naast een hoestend iemand durven te staan, zonder een stapje opzij te doen."

Volgens de experts gaan vooral jonge mensen de dingen die ze ruim een jaar niet mochten, juist weer massaal doen. Op reis, naar festivals. Zeker als ze gevaccineerd zijn. 'Over een jaar zijn we allemaal gewend aan onze herwonnen vrijheid en vallen we terug in ons pre-coronagedrag.'

Handen schudden komt volgens velen voorlopig niet meer terug in het 'nieuwe normaal'. En ook de drie zoenen zijn zeer waarschijnlijk verleden tijd. Veel mensen blijken enthousiast over de digitale mogelijkheden die (her)ontdekt zijn: de beeldbel- en vergaderprogramma's als Zoom, Teams, Facetime en Skype. Velen verwachten dat thuiswerken een blijvertje is, of in ieder geval voor een aantal dagen per week.


Met vakantie

Scholieren zouden, bijna zonder uitzondering, blij zijn wanneer ze weer 'gewoon' naar school mogen. Suzanne (17): "Ik zit op het Fio in Lisse waar ik één keer in de week fysiek naar school mag. De overige vier dagen heb ik online les. Het is goed geregeld, maar ik mis mijn klasgenoten en de sfeer van het 'op school zijn'." Ook zij is heel blij met de komende versoepelingen: "Ik hoop dat ik straks op vakantie kan met mijn vriendinnen!"

Op de terrassen wordt nog wat onwennig het glas geheven op een mooie zomer en vooral: gezondheid van ons allemaal!