Wandelen met welzijn

Hillegom/Lisse n Aan sommige veranderingen omtrent corona is iedereen inmiddels gewend geraakt, maar veel veranderingen vragen nog elke dag onze aandacht en de nodige piekergedachten. Dat maakt het soms moeilijk om een antwoord te krijgen op de vraag: hoe blijf ik mijzelf goed voelen?

De welzijnsadviseur sprak met een alleenstaande vrouw met een kwetsbare gezondheid. De gesprekken vonden buiten plaats tijdens wandelingen. Mevrouw vertelde dat zij de afgelopen maanden zoveel mogelijk thuis is gebleven en daardoor is haar sociale kring kleiner geworden.

Mevrouw is in het verleden depressief geweest en is zich bewust van haar gevoeligheid voor sombere gedachtes die ze nu weer ervaart. Zij wil meer gaan ondernemen om dit tegen te gaan maar is hier huiverig voor geworden.

Tijdens de wandelingen vroeg de welzijnsadviseur haar waar zij energie van krijgt. Wat zij nodig heeft om zich veilig te voelen omtrent haar kwetsbare gezondheid en welke activiteiten in de buurt haar interesse hebben. Door vaker buiten te komen durfde ze de stap te zetten naar een kleine wandelgroep waar zij zich welkom voelde en waar ze mensen kon spreken zonder het gevoel te hebben een groot risico te nemen betreffende haar gezondheid.

Kortom, de welzijnsadviseur denkt mee en helpt een ieder de weg te wijzen waar dat nodig is. Iedereen maakt natuurlijk zelf uit wat het beste bij hem of haar past.

Bij behoefte aan een gesprek met één van onze welzijnsadviseurs, kan er contact worden opgenomen.

Inoek Post voor de gemeente Lisse i.post@welzijnkompas.nl

Bertine Westerhoven voor de gemeente Hillegom b.westerhoven@welzijnskompas.nl

Carmen van Wort, beide gemeenten c.vanwort@welzijnskompas.nl, 0252-757100.


Waaróm werken deze ondernemers duurzaam?

regio n “Wij vinden het leuke uitdagingen, wij willen verantwoord ondernemen en besparen op milieu en energie levert rendement op.”

Het zijn zomaar wat hoofdzaken die de winnaars van de Duurzaamheidsprijs van de afgelopen tien jaar als antwoord geven. Na tien jaar vonden de gemeenten het interessant om met alle winnaars de balans op te maken. Met de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek tonen de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Katwijk hun waardering voor duurzaam ondernemerschap in de streek. Sinds 2009 werd de prijs tien keer uitgereikt. In tien rondes kwamen honderden bedrijven aan bod met hun projecten. Zij toonden allemaal hun inzet om door verstandige aanpak van Mens, Milieu en Maatschappij hun bedrijven toekomstbestendig te houden.

De jury’s van de afgelopen jaren hebben bijzondere ondernemers uitverkozen: mensen met hart voor hun zaak en de streek.

De winnaars vertellen over hun redenen om te kiezen voor duurzamer ondernemen en over wat hen dat heeft opgeleverd. Dat is niet alleen winst, ze hebben ook extra contacten gelegd: met ándere ondernemers, met de gemeenten of met onderwijsinstellingen in de streek. Ze hebben lef gehad, geleerd van hun fouten en ze zijn nog láng niet klaar met duurzaamheid. Het blijven tenslotte ondernemers.

De eerste drie interviews staan op de site.

In een serie van tien interviews komen de winnaars van de afgelopen jaren aan bod. De gesprekken met Yvonne van der Hulst (Van der Hulst bouwbedrijf), Frank Brouwer (Installatiebedrijf Brouwer) en Edwin de Beukelaar (Strandplaats Nederzandt) staan nu op het Youtube-kanaal van de Duurzaamheidsprijs en natuurlijk ook op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl. De rest volgt daar in de komende weken.