In de omgeving van 't Huys Dever is het prachtig wandelen. | Foto: Pixabay
In de omgeving van 't Huys Dever is het prachtig wandelen. | Foto: Pixabay Foto: pixabay

Dag van het Kasteel rond ’t Huys Dever

Lisse n ’t Huys Dever in Lisse doet tweede pinksterdag (24 mei) op een bijzondere manier mee met de landelijke Dag van het Kasteel. De deur van de gerestaureerde donjon blijft dicht, maar belangstellenden kunnen vanaf het Dever-terrein een waterwandeling in de omgeving maken.

‘Wat? Water!’ is dit jaar het thema van de Kastelendag. Water is heel belangrijk voor kastelen en buitenplaatsen. De slotgracht zorgde voor verdediging van de kasteelbewoners. ’t Huys Dever heeft drie waterputten, maar meestal kwam het drinkwater ook uit de gracht.

De Covid-maatregelen bieden de kans om nu eens aandacht te besteden aan de omgeving van de Nederlandse kastelen. Veel kastelen en buitenplaatsen hebben niet alleen prachtige tuinen en bossen waar je heerlijk kunt wandelen, ook het landschap eromheen is vaak de moeite waard. De route van de Dever-wandeling brengt de deelnemers via de Poelpolder langs de plek waar voor 1370 mogelijk een voorganger van de middeleeuwse woontoren heeft gestaan.


Routebeschrijving

Wandelaars zijn op maandag 24 mei welkom van 10.00 tot 16.00 uur. De routebeschrijving is inclusief koffie, thee of limonade verkrijgbaar voor 2,50 euro.


Puzzelen met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Actie n Kanker is een uiterst complexe ziekte waar helaas nog steeds veel mensen door worden geraakt. De complexiteit maakt van de onderzoeken een uitdagende puzzel.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is continu bezig om die puzzel verder op te lossen door de ontbrekende stukken boven tafel te krijgen. Dit doen zij onder meer door het financieren van meer onderzoek en voorlichting. Het fonds wil dat minder mensen kanker krijgen door gezonde keuzes in voeding en leefstijl, dat meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt. Er is nu een exclusief Wereld Kanker Onderzoek Fonds puzzelboek ontwikkeld dat het fonds gratis aanbiedt bij een eenmalige donatie van 5 euro. Bestel het via www.wkof.nl/puzzelboek.