Hannie Balkenende en Marius Nieuwenhuis in Kringloopwinkel Woord en Daad. | Foto: Ruth Eppink
Hannie Balkenende en Marius Nieuwenhuis in Kringloopwinkel Woord en Daad. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Duurzaam een goed doel steunen

Lisse n De Woord en Daad kringloopwinkel aan de Koninginneweg 101 is sinds een aantal weken weer geopend en daar zijn veel mensen maar wat blij mee. De vrijwilligers zelf ook, want zonder klandizie is het lastig geld bijeen te krijgen voor het goede doel, een onderwijsproject in de Columbiaanse stad Cartagena.

Door Ruth Eppink

Woord en Daad Lisse opende 11 september 2019 voor het eerst en de winkel werd destijds overspoeld door een enorme mensenmenigte. Iets dat je je in deze tijd nauwelijks meer kunt voorstellen. "Maar nog steeds weet men ons te vinden", stelt voorzitter Marius Nieuwenhuis van de Lissese kringloopwinkel. "Vanwege de coronamaatregelen hanteren we nu een mandjesbeleid, zodat er slechts een beperkt aantal mensen tegelijkertijd binnen is. Er staan daardoor geregeld mensen buiten te wachten op hun beurt."

Aan belangstelling schort het volgens de voorzitter dus niet. "Kringloopwinkels zijn immens populair op dit moment, maar klanten staan er niet altijd bij stil wat er precies gebeurt met het geld dat hier binnenkomt", zegt Nieuwenhuis. "We steunen er een onderwijsproject mee in de stad Cartagena in Columbia, een land waar tot 2017 een burgeroorlog woedde die meer dan 50 jaar heeft geduurd. Goed onderwijs betekent voor kinderen meer kans op een betere toekomst. Met een groot deel van de inkomsten van onze kringloopwinkel - na aftrek van kosten zoals de huur van het pand - ondersteunen we inmiddels 170 kinderen uit arme wijken in Cartagena. Ook de ouders en docenten krijgen workshops en trainingen en er is naschoolse opvang, zodat kinderen niet door de stad zwerven."

Achter de kringloopwinkel aan de Koninginneweg zit de overkoepelende organisatie Woord en Daad, die ervoor zorgt dat het geld op de juiste bestemming terechtkomt. "Er zijn nu zo'n 29 Woord en Daad kringloopwinkels, verspreid over Nederland en elk steunt een specifiek doel", legt hoofd van de winkel en bestuurslid Hennie Balkenende uit. Hoe zijn ze in Lisse bij Woord en Daad terechtgekomen? "Dat heeft te maken met een delegatie jongeren die in 2018 via Woord en Daad in de zomervakantie naar Cartagena is gegaan om te helpen bij het opknappen van een school. Hun verhalen en het goede doel spraken ons zo aan, dat we zijn gaan kijken of we die hulp niet structureel konden maken. Dat zou met het openen van de Woord en Daad kringloopwinkel mogelijk zijn. Daar hebben we dus werk van gemaakt", aldus Balkenende.


De winkel draait volledig op vrijwilligers, die ervoor zorgen dat de winkel er steeds pico bello uitziet. "Alle ingebrachte goederen worden gecontroleerd, schoongemaakt, uitgezocht en uitgestald. We beschikken nu gelukkig ook over een extra magazijn, het oude pand van Van Haren", zegt Nieuwenhuis, die aangeeft dat de organisatie desgewenst ook grote goederen ophaalt (gratis) en thuisbezorgt (tegen betaling). Kopen bij de kringloop is duurzaam en je steunt er in dit geval een goed doel mee.

De kringloopwinkel is woensdag tot en met vrijdag geopend van 13.00 - 17.00 uur en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur. Volg ze op Facebook!