Afbeelding
Foto: pr

Historie van buitengebied Lisse in kaart gebracht

LISSE n De cultuurhistorische elementen in het landschap rondom Lisse zijn afgelopen maanden opnieuw geïnventariseerd. Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek heeft de update van dit deel van de Cultuurhistorische Atlas deze maand afgerond.

De nieuwe Omgevingswet schrijft gemeenten voor een cultuurhistorische waardenkaart te maken met daarop landschappelijke en cultuurhistorische elementen die relevant zijn voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Omdat het CultuurHistorisch Genootschap van de Duin- en Bollenstreek (CHG) al veel informatie in zijn digitale Cultuurhistorische Atlas heeft staan, wordt met de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek samengewerkt bij het vervaardigen van hun waardenkaart. Noordwijk was pilot bij deze samenwerking. Afgelopen jaar heeft overleg plaatsgevonden met Hillegom en dit jaar worden de gemeenten Lisse en Katwijk ter zijde gestaan met het vervaardigen van hun cultuurhistorische waardenkaart.

Voor Lisse is de CHG-Atlas grondig doorgenomen. “Een grote klus”, aldus Sophie Visser, historisch geograaf en voorzitter van de werkgroep Cultuurhistorische Atlas van het CHG. Samen met de Vereniging Oud Lisse zijn veel gegevens geüpdatet en aangevuld. Honderden landschappelijke elementen en gebouwen zijn in tien weken doorgelopen, nader beschreven, nieuw opgenomen en eventueel ook ter plekke gecheckt en gefotografeerd en vervolgens in de Atlas verwerkt.

De Atlas is een bron van informatie, niet alleen voor gemeentelijke beleidsmakers, maar ook voor geïnteresseerden in de historie van de streek en bezoekers. Alles in het landschap dat potentieel relevant of interessant is en waarvan nog iets bestaat, is er in opgenomen. Bij elk element staat informatie over de oorsprong ervan en de eventuele veranderingen die het later onderging. Met oude kaarten en met foto's en teksten worden de locaties van oude landschappen en het verdwenen erfgoed verder inzichtelijk gemaakt. Het CHG beschouwt de Cultuurhistorische Atlas als een onmisbaar hulpmiddel bij haar kerntaak: het behouden en beschermen van het wereldwijd erkende unieke karakter van de Duin- en Bollenstreek. De atlas is te vinden op www.cultuurhistorieduinenbollenstreek.nl