Suzanna Jansen
Suzanna Jansen Foto: Han Furnee

BiebTalk: In gesprek met Suzanna Jansen

ONLINE n We hebben allemaal wel eens te maken met innerlijke conflicten. Wie ben je écht en wie ben je voor de buitenwereld? Aan welke stemmen in jezelf geef je gehoor? De 86e editie van de Boekenweek staat daarom dit jaar in het teken van het thema ’Tweestrijd’. Op donderdag 3 juni om 20.00 uur vertelt schrijver Suzanna Jansen, van onder andere Het pauperparadijs, hoe zij in haar schrijverschap voortdurend te maken heeft met tweestrijd, in zichzelf, en in haar personages.

In Het pauperparadijs (2008), haar debuut, schrijft ze over de roemruchte armenkoloniën in Drenthe en haar familiegeschiedenis daar. In dit persoonlijke verhaal dat tegelijk een sociaal-maatschappelijke geschiedenis vertelt, stuit ze op de tweestrijd tussen goede bedoelingen en de weerbarstige werkelijkheid. Het boek wordt een bestseller en is vertaald in het Duits en Spaans.


Dromen

In Ondanks de zwaartekracht (2017) vertelt Suzanna over haar (mislukte) droom om balletdanseres te worden, en de levensverhalen van twee kunstenaars dwars door de 20ste eeuw - stadsontwerper Cornelis van Eesteren en balletpionier Steffa Wine - die tegen de keer in hun dromen najoegen en daarmee ook onze tijd hebben beïnvloed, en de keuzes van Suzanna. Moet je eigenlijk je dromen wel najagen, of is het beter, verstandiger, om de werkelijkheid voor ogen te houden?


Oorlog

Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië (2019) maakte ze in nauwe samenwerking met de hoofdpersoon: het aangrijpende relaas van een doodgewone student die door de oorlog zijn leven ziet afbrokkelen en geen andere keuze ziet dan op een schip stappen over de Middellandse Zee. Wael kon zich de luxe van tweestrijd niet veroorloven.


Kaarten bestellen

Kijk en luister mee naar deze enthousiasmerende verteller die zelfs door het scherm heen een persoonlijke sfeer weet te creëren. Na de prikkelende lezing is er voldoende ruimte om vragen te stellen en met Suzanna in gesprek te gaan.

Kaarten zijn te bestellen via www.bibliotheekbollenstreek.nl en kosten 3,50 euro voor leden en 5,00 euro voor niet-leden.

De foto van Suzanna Jansen is gemaakt door Han Furnee.