Iet Langeveld (links) portretteerde schrijfster Roxane van Iperen. | Foto's: Helen Workala
Iet Langeveld (links) portretteerde schrijfster Roxane van Iperen. | Foto's: Helen Workala Foto: Helen Workala

Zonovergoten opening Boekenweek met Roxane van Iperen

Lisse n Grimbergen Boekhandel opende zaterdag 29 mei de Boekenweek met een bezoek van Roxanne van Iperen, schrijfster van het Boekenweekessay ‘De genocidefax’. Het was een zonovergoten dag op het plein van De Oude School aan de Heereweg, dat kunstenaars Wout Ruigrok en Iet Langeveld voor de gelegenheid ter beschikking hadden gesteld om de anderhalvemetermaatregel voor alle aanwezigen te waarborgen. De intieme setting in de buitenlucht was, zoals de schrijfster het verwoordde, ‘héél fijn voor mensen zoals ik’.

Door Helen Workala

Dat de schrijfster het graag meteen ergens over heeft, bleek tijdens het indrukwekkende interview waarin zij het boekenweekthema Tweestrijd toelichtte. Iedereen herkent zich in het thema, want waarom ben je er, wat is de kern van het leven en: wat doe je ermee? De schrijfster vraagt zich af op welk moment de mens zijn innerlijk geweten overdraagt aan de groep. Wanneer durf je je uit te spreken, of wanneer ben je bang dat je niet meer loyaal bent of uitgesloten wordt?


Wat doe jij?

In haar essay met ondertitel ‘Wat doe jij als het erop aankomt’ worden deze vragen gesteld in een extreme situatie, de genocide van Rwanda. Vragen die je volgens de schrijfster ook kunt en misschien juist móet stellen in een gewone, alledaagse situatie; kaart je die misstand op de werkvloer aan, of durf je eindelijk eens te bedanken voor het familiekerstdiner? Behalve dat het een genot was om naar de welbespraakte schrijfster te luisteren, gaf het vooral veel stof tot nadenken.


Galerij van schrijvers

Na een korte vragenronde was er ruim tijd om de schrijfster te ontmoeten en een boek te laten signeren. Het portret van de hand van Iet Langeveld dat tijdens het interview gemaakt is, hangt in de galerij van schrijvers in boekhandel Grimbergen.

Het was een goed begin van de week waarin het boek gevierd wordt! De Boekenweek duurt tot en met zondag 6 juni.

Roxane van Iperen vertelt over haar Boekenweekessay 'De genocidefax'.