Burgemeester Lies Spruit bij een aantal van haar favoriete boeken in de bieb. | Foto: Sven van der Vlugt
Burgemeester Lies Spruit bij een aantal van haar favoriete boeken in de bieb. | Foto: Sven van der Vlugt Foto: Sven van der Vlugt

De favorieten van Lies Spruit

Lezen n De zomer komt eraan en de bibliotheken zijn weer open: alle reden dus om met een goed boek in de tuin of op het strand te gaan zitten. Of je nou van streekromans, detectives, literatuur of strips houdt, de Bibliotheek Bollenstreek heeft het in huis. Nog inspiratie nodig? De burgemeester van Lisse, Lies Spruit, helpt je op weg.

“Op de lagere school was ik echt een boekenwurm. Op dinsdagmiddag leende ik vier boeken van de bieb en die had ik op woensdag al uit. Ik heb echt waanzinnig veel gelezen. Als ik de kans krijg doe ik dat nog steeds, maar helaas heb ik nu weinig tijd. Soms, als ik moe ben, herlees ik boeken die in mijn kast staan. Maar aan nieuwe boeken kom ik meestal alleen in het weekend en in vakanties toe.”
Lies Spruit is sinds 2012 burgemeester van Lisse. “Ik lees veel stukken voor mijn werk. Tijdens de vakantie vorig jaar betrapte ik mezelf erop dat ik een boek aan het scannen was alsof het een rapport was. Ik las eerst snel het begin, toen het einde en vervolgens het middenstuk om te kijken of het me wel echt aansprak. Tja, zo moet het natuurlijk niet!”


Veel interesses

Op verzoek van de Bibliotheek Bollenstreek selecteerde burgemeester Spruit een tiental boeken die haar interesses reflecteren. Zo houdt ze van biografieën van inspirerende vrouwen, zoals Michelle Obama en Madeleine Allbright. Ook de kookboeken van Ottolenghi zijn favoriet, net als reisboeken over de Wadden. “Als het kan varen we ieder jaar met een zeilboot over de Waddenzee. Het droogvallen van het wad blijft een bijzondere ervaring.”
Als ze dan toch een favoriet genre moet noemen, zijn het geschiedenisboeken. “Die vormen voor mij niet alleen een belangrijke informatiebron, maar bieden ook heel veel leesplezier. En dan heb ik het niet over suffe rijtjes en jaartallen, maar over verhalende geschiedenis zoals ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen, over het Joodse verzet.”


Lezen verruimt je blik

Lezen is een fantastisch tijdverdrijf, vindt Spruit. “Het brengt je in werelden waar je anders niet komt. Het verruimt je blik. Ik kan echt genieten van de fantasie van een schrijver en van mooie, bloemrijke taal. Of juist van hoe je kort en bondig je punt kunt maken. Van Kooten en De Bie zijn daar meesters in.” Spruit weet hoe belangrijk taal is om je staande te houden in de maatschappij. "Ik schrik er elke keer weer van hoeveel mensen moeite hebben met lezen en schrijven. Het is daarom echt belangrijk om alfabetiseringsactiviteiten zoals taal- en schrijfcursussen in stand te houden.” Ze kan het niet genoeg benadrukken: lezen is essentieel voor je taalontwikkeling, dus begin er vroeg mee en blijf het doen. En dan heeft ze het niet over webartikelen en appjes. "De kunst van het schrijven moet gewaardeerd blijven en daarvoor moet je echt boeken lezen. Zorg dus dat kinderen plezier krijgen in lezen. Begin als ze jong zijn met voorlezen. Ik doe elk jaar mee aan de Nationale Voorleesdagen en dat is fantastisch. Kinderen hangen aan je lippen, ook al hebben ze het verhaal al 100 keer gehoord. Ik vind het leuk om het verhaal zo levendig mogelijk te maken. Als ik geen burgemeester zou zijn, zou ik graag luisterboeken inspreken.”
De favoriete boeken van burgemeester Lies Spruit liggen voor je klaar bij de Bibliotheek Bollenstreek in Lisse. Haar hele top 10 is ook te vinden op de website www.bibliotheekbollenstreek.nl/iklees.