De vlag mag uit, geslaagd! En met alle oranje versieringen wordt het een kleurrijk straatbeeld. | Foto's: Tony Whelan
De vlag mag uit, geslaagd! En met alle oranje versieringen wordt het een kleurrijk straatbeeld. | Foto's: Tony Whelan Foto's: Tony Whelan

Nederland kleurt rood-wit-blauw én oranje

REGIO n Afgelopen week kregen heel veel eindexamenkandidaten goed nieuws: ze zijn geslaagd!

En dat mag iedereen weten, dus hangen op heel veel plekken de schooltassen samen met de nationale driekleur aan de vlaggenstok.

Dit jaar is het straatbeeld extra feestelijk omdat ook het EK Voetbal - na een jaar vertraging door corona - eindelijk afgetrapt is. Hoewel de oranjekoorts wat aarzelend op gang komt, is de kans groot dat steeds meer inwoners van Hillegom en Lisse door middel van vlaggetjes en andere oranje versierselen laten weten dat ze achter Oranje staan. Want de eerste groepswedstrijd wist het Nederlands voetbalelftal met 3-2 te winnen van Oekraïne.


Namen geslaagden

In tegenstelling tot de andere jaren kunnen we dit jaar helaas niet de namen van de geslaagden meenemen in de krant. Online is daar wel genoeg plek voor. Daar plaatsen we de geslaagden van beide Fioretti Colleges. Van andere middelbare scholen plaatsen we de namen van de leerlingen uit Hillegom, Beinsdorp, Lisse en Lisserbroek. Kijk op www.dehillegommer.nl of www.lissernieuws.nl.


Bollenschuur bij Hoeve de Wolff wordt gesloopt en 'herbouwd'

Lisse n Het college van burgemeester en wethouders van Lisse heeft op 8 juni ingestemd met de gecoördineerde aanvraag voor Stationsweg 1. Dit adres staat bekend als ‘De Wolff’ en ligt midden in het bollenland tussen de Van Lyndenweg, de Stationsweg en de Westelijke Randweg Lisse.

De aanvraag gaat om een bestemmingsplan, een omgevingsvergunning voor het slopen van de schuren en een omgevingsvergunning voor het bouwen van vier appartementen in een herbouwde schuur en bergingen in een vrijstaand bijgebouw.

Het college vindt het van belang dat de cultuurhistorische waarde van de karakteristieke bollenschuur in combinatie met het monumentale woonhuis beschermd wordt en behouden blijft.

In 2019 was er voor dit gebouw een voorontwerp bestemmingsplan, dat uitging van sloop van de bollenschuur en bouw van een vrijstaande woning. Dat plan leidde tot weerstand en werd teruggetrokken.


Nieuw plan

Het nieuwe plan bestaat uit de sloop van de bestaande bollenschuur en de herbouw van een gebouw in de stijl van de te slopen bollenschuur. Dit betekent dat het nieuwe woongebouw met vier appartementen in hoofdlijnen gelijk zal zijn aan de huidige bollenschuur. In het ontwerp komen de karakteristieke en waardevolle elementen van de oude schuur terug. De erfgoedcommissie en het cultuurhistorisch genootschap Duin- en Bollenstreek en ISG stemmen in met dit plan. Los van de gecoördineerde aanvraag is in 2020 al een omgevingsvergunning verleend voor het vernieuwen van de monumentale woning Hoeve de Wolff.

Van 16 juni tot en met 27 juli kan iedereen de gecoördineerde aanvraag bekijken en erop reageren. Daarna zal de gemeenteraad besluiten over deze aanvraag.