Wethouder van Haaster opent het IDO, Hans Portengen kijkt toe. | Foto: Ruth Eppink
Wethouder van Haaster opent het IDO, Hans Portengen kijkt toe. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

199e Informatiepunt Digitale Overheid geopend in bibliotheek Lisse

Algemeen

Met het doorknippen van een lint (”Mijn eerste keer!”) heeft wethouder Jeffrey van Haaster het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) bij de bibliotheek aan de Koninginneweg geopend. Het tafereel werd gadegeslagen door Hans Portengen, directeur Bibliotheek Bollenstreek, en vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties die ook betrokken zijn bij het initiatief.

Door Ruth Eppink

Het IDO in Lisse is niet uniek. Al 198 bibliotheken gingen de Lissese vestiging voor en er komen nog veel meer informatiepunten bij. De bibliotheek is zeer geschikt als locatie voor het IDO: dicht bij de mensen en laagdrempelig. Je hoeft geen lid van de bieb te zijn voor hulp bij vragen over de digitale overheid en je kunt er altijd terecht tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Speciaal getrainde bibliotheekmedewerkers helpen bij vragen over digitaal contact met onder meer de Belastingdienst, het CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB, UWV, Logius, RDW, RvR en het LBIO. Deze medewerkers weten de vraag achter de vraag te achterhalen, helpen (online) zoeken en wijzen zo nodig ‘warm’ door naar maatschappelijk dienstverleners in de lokale samenleving.

Een van hen is Hanneke Kuipers, coördinator Thuisadministratie van Humanitas. “Soms mogen de bibliotheekmedewerkers deze mensen in verband met privacy niet helpen. Zij verwijzen hen door naar ons spreekuur in de bieb op woensdagmiddag in een aparte ruimte, zodat wij ze in alle rust wegwijs kunnen maken. Wij doen deze hulpverlening samen met Schuldhulpmaatje Lisse, dus ook van die organisatie kunnen medewerkers helpen.”

Volgens WelzijnKompas voorziet het IDO zeker in een behoefte; zij krijgen geregeld vragen van online niet zo vaardige inwoners over de digitale overheid. En het zijn - wat vaak gedacht wordt - niet alleen ouderen, het betreft ook mensen die problemen hebben met lezen, nieuwkomers (statushouders) en mensen met een licht verstandelijke beperking.

Wanneer een klant zich bij een Informatiepunt Digitale Overheid meldt, kan een bibliotheekmedewerker ook adviseren een cursus digitale vaardigheden te doorlopen die men eveneens bij of via de bibliotheek kan volgen.