Een van de werken in De Zwarte Tulp bij de expositie Kleurenpracht: Toon Kelder (1894-1973) Kleurige bloemen in een vaas van Keuls steengoed, in bruikleen van Stichting De Witte Zwaan.
Een van de werken in De Zwarte Tulp bij de expositie Kleurenpracht: Toon Kelder (1894-1973) Kleurige bloemen in een vaas van Keuls steengoed, in bruikleen van Stichting De Witte Zwaan. Foto: pr

Wie wint tentoonstelling Kleurenpracht ‘21?

Cultuur Kunst

De pop-upgalerie aan de Koninginneweg 14 toont nog tot 31 juli de tentoonstelling Kleurenpracht ‘21, die 12 juni geopend werd door wethouder Jeffrey van Haaster. Daarnaast is in Museum de Zwarte Tulp tot eind juli een expositie onder dezelfde naam te zien, maar dan met werk van schilders als Anton Koster, Joyce van Caspel en Leo van den Ende.

Er hangen 70 kunstwerken van heel verschillende kwaliteit en stijlen, maar het onderwerp is bij allemaal hetzelfde: De kleurenpracht van de Bollenstreek in het voorjaar. De galerie is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.30 uur. Aan deze tentoonstelling is ook een competitie verbonden! Bezoekers wordt gevraagd een stem uit te brengen welk schilderij de winnaar moet zijn van Kleurenpracht ’21. Dit is een schildercompetitie die jaarlijks gehouden gaat worden. Het is een regelrechte uitdaging aan alle amateurs en professionele kunstschilders om deze uitdaging aan te gaan. Een uitdaging die de beroemde schilder Monet ooit ‘gekmakend’ noemde! De prijzen voor de winnaars mogen er zijn! De eerste prijs is € 1000, de tweede prijs € 750 en de derde prijs is € 500. Het publiek bepaalt dus wie de winnaars zijn! In september en oktober worden in Museum de Zwarte Tulp workshops en masterclasses gehouden over het schilderen van bollenvelden. Velen zien dit als een opmaat voor de competitie van 2022.
In De Zwarte Tulp is tot en met 31 juli ook de tentoonstelling Kleurenpracht te bewonderen, maar met andere kunstwerken. Schilders uit binnen- en buitenland vinden en vonden de bollenvelden een geliefd onderwerp om te schilderen. Zo ook in Nederland. Schilders uit vier generaties laten in Kleurenpracht zien hoe zij dat deden, waaronder Anton Koster, Ben Vliegers, Leo van den Ende (ook de panoramaschilder) en Joyce van Caspel.