Van Haaster en Datema bij het kunstwerk. | Foto: pr
Van Haaster en Datema bij het kunstwerk. | Foto: pr Foto: pr

Kunstwerk ‘Captivating the invisible life’ onthuld

Lisse n Wethouder Jeffrey van Haaster onthulde donderdagmiddag 15 juli het kunstwerk ‘Captivating the invisible life’. Het kunstwerk staat bij sportcentrum De Waterkanten aan de Sportlaan 21.

Kunstenares Harmke Datema heeft het kunstwerk gemaakt. Het is gecreëerd in de vorm van een boom, waarbij organische, golvende vormen rond een stam omhoog klimmen en uiteenspatten in een veelheid van druppelvormen. In elk hart van deze druppels is een licht doorschijnende en kleurige vorm te ontdekken. 

De kunstenares heeft samengewerkt met docente Tanja Swart, leerlingen van het Fioretti College en omwonenden. Leerlingen hebben ter inspiratie en educatie voorbereidende lessen gevolgd om het onzichtbare leven onder een microscoop te ontdekken. Onder begeleiding van hun docente en de kunstenares hebben zij vervolgens tijdens hun lessen Kunstvaardigheid de druppels voor het kunstwerk gemaakt. 


Ook enkele omwonenden hebben geparticipeerd in de realisatie van het kunstwerk. Zo heeft elke druppel zijn eigen unieke inhoud verkregen als artistieke resultaten van de leerlingen en omwonenden.

In de afgelopen jaren is de nieuwe wijk De Waterkanten gerealiseerd. De gemeenteraad heeft destijds budget beschikbaar gesteld voor een kunstwerk in deze wijk. Het kunstwerk en de plek zijn gekozen door de gemeentelijke Kunstcommissie samen met enkele omwonenden. Zij maakten tijdelijk als ad hoc-lid deel uit van deze commissie.


Groene Kabouter voor Raad van Kerken

Lisse n Frank Mélotte en Jeanette Loos van het CDA Lisse hebben op 17 juli de Groene Kabouter uitgereikt aan de Raad van Kerken als teken van erkenning en ondersteuning.

Tijdens de coronaperiode hebben de kerken in Lisse ervoor gezorgd dat bijeenkomsten, vieringen en diensten toch doorgang konden vinden. Gedurende de lockdown waren de bijeenkomsten online. Via een inteken- of groepensysteem konden de kerken fysiek coronaproof bezocht worden door maximaal 30 personen. Dat is toch heel wat anders, helemaal bij cruciale momenten in het leven van Lissers: dopen en uitvaarten.

Mélotte:”Als CDA Lisse willen wij graag onze bewondering uitspreken dat u zich zo aan de adviezen van de overheid heeft gehouden. Ook in die tijd dat er regelmatig door de buitenwereld met onbegrip werd gereageerd op de ‘status aparte’ van kerken. Vaak hoorden we van ‘De horeca moet dicht, de kerk hoeft dat niet’. Ondanks dit onbegrip voor de godsdienstvrijheid, die vrijheid waar het CDA steeds pal voor zal staan, hebben jullie je ingezet voor gemeenteleden en parochianen. Wij wensen jullie toe dat je snel weer op de reguliere wijze bij elkaar kan komen en dat het normale kerkleven weer terugkeert. Kerken en groepen inwoners zijn en blijven de kracht van ons dorp.”
In een dankwoord prees John Hazelaar namens de Raad van Kerken de inzet van de vrijwilligers van de kerken. “Zij zouden allemaal een Groene Kabouter moeten krijgen”, aldus Hazelaar.


Help je kind een scheiding door

webinar n Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt een gratis webinar aan over het begeleiden van kinderen (2 - 16 jaar) in het proces van een scheiding. Het webinar is voor ouders uit regio Hollands Midden en is te bekijken tot eind 2021. Een scheiding kan veel schade toebrengen aan kinderen. Het kan zijn dat beide ouders of één van de ouders niet goed weten wat voor kinderen belangrijk is in het proces van en na de scheiding of omdat er heel veel emoties zijn die in de weg staan om te blijven doen wat goed is voor kinderen. Het webinar wordt gegeven door kinderpsycholoog Tischa Neve. Zij is tevens ervaringsdeskundige. Bekijk het webinar via www.cjgcursus.nl.

De Raad van Kerken krijgt een teken van waardering. | Foto: pr