Wethouder Jolanda Langeveld heeft door de coronacrisis nog meer geleerd te relativeren.
Wethouder Jolanda Langeveld heeft door de coronacrisis nog meer geleerd te relativeren. Foto: Sven van der Vlugt

Terugblik op coronacrisis deel 3 - Wethouder Langeveld: ‘Indrukwekkend waren de stilte, saamhorigheid en daadkracht’

Algemeen

In deze zomerserie kijken we met het college van B & W van Lisse terug op de coronacrisis. Hoe hebben zij die ervaren? Wat maakte indruk en wat deed het met hun persoonlijke leven? Dit keer is het de beurt aan wethouder Jolanda Langeveld, die onder meer welzijn en zorg in haar portefeuille heeft.

Door Ruth Eppink

Ter ontspanning leest Langeveld heel graag, maar ze ontdekte dat bewegen haar meer ontspanning gaf na een werkdag vol schermtijd. Dus ging ze wandelen en schafte uiteindelijk ook een loopband aan. Het verplichte thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs van haar dochter was behoorlijk wennen. Een nieuw ritme vinden, ze vond het pittig. “De agenda zat zo vol, dat ik soms dagen niet buiten kwam”, vertelt ze. Wat haar van de crisis echter vooral is bijgebleven, is de totale stilte tijdens de eerste lockdown. Ook de stilte tijdens de avondklok maakte indruk. “Onze inwoners hebben zich trouw aan de maatregelen gehouden terwijl wij juist een dorp van activiteiten en beweging zijn”, zegt ze. Wat op haar de meeste indruk heeft gemaakt zijn alle mooie initiatieven en samenwerkingen die in Lisse zijn ontstaan. “Daarbij overheerst een gevoel van trots. Onze partners, inwoners en organisaties hebben veerkracht getoond en toch ook in dit onwerkelijke jaar veel bereikt.”

WelzijnsKompas
Langeveld stond in nauw contact met onder meer WelzijnsKompas, de organisatie die ook tijdens de lockdowns kwetsbare mensen probeerde te bereiken op zeer diverse manieren, zoals telefooncirkels, met kaartjes, bezoekjes aan de deur. Zelf ging de wethouder een keer met ze mee om inwoners een hart onder de riem te steken. “Hoe blij mensen daarmee waren! Maar ook de bezoeken die ik bracht aan onze zorginstellingen waar inwoners zorgden voor muziek, bloemen en dergelijke voor bewoners en personeel, die heb ik ervaren als zeer waardevol.” Het feit dat eenzame mensen tijdens de crisis nog eenzamer werden, dat vond Langeveld heel erg. “Ook dat mensen soms bang waren om bij elkaar op bezoek te gaan toen dat weer mondjesmaat mocht. Ik wil overigens ook een compliment geven aan onze partners en (zorg)instellingen: bij oplopende coronabesmettingen hadden zij de protocollen snel klaar en werd daarnaar gehandeld.”

Wat is belangrijk in het leven?
De wethouder heeft door de crisis nog meer geleerd om te relativeren. “Wat is belangrijk in het leven...gezin, gezondheid en geluk. Ook in deze moeilijke tijd is het gelukt om tussendoor een beetje te genieten. Dat is de belangrijkste les, denk ik. Geniet van het leven, al is het door kleine dingen, want het vliegt voorbij.”