De Oude School aan de Heereweg.
De Oude School aan de Heereweg. Foto: pr

Expositie van bekende en onbekende Lissers in De Oude School

Cultuur Kunst

De voormalige openbare school in Lisse, wie kent het gebouw niet? Vele generaties hebben er herinneringen aan; van lagere tot middelbare schooltijd, muzikale scholing, kinderopvang, gymzaal tot oefenruimte.

En nog steeds lopen er spontaan mensen binnen omdat ze er vroeger op school gezeten hebben. Tegenwoordig herbergt de Oude School de woning en het atelier van Wout Ruigrok en Iet Langeveld, alsmede het keramiek-atelier van Lia Schalk, de kindercoaches van Bureau Geluk(t) en het Langeveldshof, geleid door Susan, zus van Iet; een ontmoetingsplek en dagopvang voor mensen met onder meer dementie. In de voormalige gymzaal organiseren Langeveld en Ruigrok tevens muzikale ontmoetingen en kleine optredens.

Levendig pand
Na jaren van leegstand en vandalisme kwam het gebouw in handen van het kunstenaarsduo Ruigrok en Langeveld; zij stroopten de mouwen op en transformeerden de in verval verkerende school in een glorieus en levendig pand in het centrum van Lisse.
En zo is het moment aangebroken dat de eerste expositie aangekondigd kan worden: ‘Bekende en Onbekende Lissers 2.0’ is een serie portretten van mensen uit Lisse. Gezien en geschilderd door Iet Langeveld, naar een idee van Wout Ruigrok.
Langeveld schildert al jaren portretten, is landelijk bekend door onder andere haar deelname aan ‘Sterren op het doek’ in 2008 en zij behoorde in alle drie de edities van De Nederlandse Portretprijs tot de finalisten. Tussen de bedrijven door vraagt zij mensen uit haar dorp om deel te nemen aan deze serie portretten, met als doel mensen te verbinden, met elkaar kennis te laten maken, de onbekenden iets minder onbekend te laten zijn en de bekenden iets van hun onbekendheid prijs te laten geven.
Langeveld vindt dat ieder mens uniek is en zijn of haar ruimte verdient, in dit geval in verf en op het doek. Na het overweldigende succes van de eerste serie (expositie in het oude atelier Plan4 in 2015), schilderde ze door aan de tweede. De verhuizing en het opknappen van de school en Covid-19 zorgden ervoor dat een opening lange tijd niet aan de orde was maar nu gaat het toch echt gebeuren: op vrijdag 10 september zal burgemeester Lies Spruit om 20.15 uur de officiële opening verrichten van de expositie ‘Bekende en Onbekende Lissers 2.0’, een 36-koppige serie geschilderde portretten van Lissers. De expositie is te zien tot en met zaterdag 25 september. Tegelijkertijd is er een parallel-expositie met nieuw werk van Wout Ruigrok te bekijken.
De openingstijden zijn: 11.00-16.00 uur, op maandag gesloten. De Oude School is gevestigd aan de Heereweg 253.