Da Capo verzorgde het openingsconcert voor het gemeentehuis. | Foto: Hanno de Vries
Da Capo verzorgde het openingsconcert voor het gemeentehuis. | Foto: Hanno de Vries Foto: Hanno de Vries

'OMD was echt een dagje uit'

Lisse n Zo’n 17 locaties in Lisse waren zaterdag 11 september open in het kader van Open Monumentendag. Bezoekers konden zowel binnen als buiten rondlopen met gidsen, kijken naar kunst, luisteren naar muziek, kortom genieten. “Open Monumentendag was dit jaar zeer geslaagd, omdat velen het echt als een dagje uit hebben beleefd na vele maanden met beperkingen”, zegt voorzitter Eric Prince van het Comité Open Monumentendag Lisse.

Waar in het verleden wel tot 5000 bezoekers werden geteld, waren het er dit jaar naar schatting zo’n 2500. “Maar ik denk dat dit jaar met name geldt: de uiting van het genieten is belangrijker dan een getal”, zegt Prince.  


Opening met Da Capo

De opening bij het gemeentehuis werd ondersteund door de harmonie van Da Capo. Zij brachten prachtige muziekstukken ten gehore, of het nu om een mars ging of vrolijk afsluitend met ABBA-melodieën. De gemeentemedewerkers hadden een vol politiek geëngageerd programma en een tentoonstelling.

De rondleidingen op de begraafplaats Duinhof werden erg op prijs gesteld, de rondgang ging langs verschillende graven en graftypes in het keurig onderhouden park. Waar muziek te horen viel, was het extra druk, zoals bij De Oude School, de Grote kerk, Agathakerk, Dever en de Engelbewaarderskerk. Of kunst van een jonge kunstenaar in de SWG-kerk. 

Het was ‘s middags ook heerlijk buiten, waardoor SterkSaam, De Zemelpoldermolen en de Heemtuin met woodcarving ook heel aantrekkelijk waren om te bezoeken. 

“Keukenhof trekt internationaal publiek en de reservering voor bezichtiging van het kasteel was volgeboekt met 75 bezoekers”, geeft Prince aan. “Er was ook tevredenheid bij Museum de Zwarte Tulp, want er was voldoende belangstelling en velen hadden ook een museumkaart bij zich. Het was een gezellige, geslaagde dag onder goede weersomstandigheden, op een enkele drup regen bij het optreden van Da Capo na. Fijn dat velen zo genoten hebben van al het moois dat Lisse te bieden heeft”, aldus Prince. 

Aan Open Monumentendag in Lisse was ook een fotowedstrijd gekoppeld. De winnaar daarvan wordt deze week bekendgemaakt.