Lokaal Fonds Lisse heeft dit jaar bijgedragen aan de komst van speel - en ontmoetingsplek Berkhout. | Foto: pr
Lokaal Fonds Lisse heeft dit jaar bijgedragen aan de komst van speel - en ontmoetingsplek Berkhout. | Foto: pr Foto: PR

Lokaal Fonds Lisse verbindt en versterkt

Algemeen

Bijna vier jaar is Lokaal Fonds Lisse actief als een fonds dat lokale initiatieven van inwoners steunt die de leefbaarheid verbeteren. In die periode zijn al heel wat aanvragen gehonoreerd, vertelt voorzitter van het fonds Gijs Oskam. “En we hopen de komende jaren nog heel veel meer mooie verbindende projecten een financieel steuntje te kunnen geven.”

Terwijl de herfstzon deze donderdagochtend zijn best doet door de bewolking heen te piepen, vertelt Oskam aan zijn keukentafel bevlogen over wat Lokaal Fonds Lisse tot dusver al voor diverse maatschappelijke organisaties, sportverenigingen en andere belanghebbenden heeft gedaan. Dat loopt uiteen van 1000 euro voor De Gaapstokken die tijdens de lockdown een online quiz over Lisse organiseerden, en een bedrag van 1100 euro voor het inrichten van een ontmoetingsruimte in het Havengebouw, tot een gift van 1500 euro voor de nieuwe speel- en ontmoetingstuin bij Berkhout die door een burgerinitiatief dit jaar daadwerkelijk vorm heeft gekregen. “Op onze website stichtinglokaalfondslisse.nl is een mooi overzicht te vinden van alle projecten die we hebben gesteund.”

Maximaal 1500 euro
Wie een aanvraag indient en aan de voorwaarden van het fonds voldoet, kan een bijdrage van maximaal 1500 euro krijgen. Maar hoe komt de stichting eigenlijk aan het geld? “Van de gemeente hebben we voor de eerste vier jaren een bijdrage van 10.000 euro per jaar gekregen. Verder zoeken we in Lisse naar grotere bedrijven die ons kunnen sponsoren en bovendien kan iedereen die het Lokaal Fonds Lisse wil steunen een donatie doen via de website”, geeft Oskam aan. “Ik durf wel te zeggen dat het maatschappelijk effect van elke euro die wij uitgeven echt enorm is. Het geld wordt echt goed besteed; het draagt bij aan ontmoeting, aan verbinding en het versterkt de saamhorigheid in ons dorp. Daar is het ons om te doen.”

Makelaarsfunctie
Maar het fonds doet meer! Het enthousiaste team vrijwilligers heeft alle fondsen uit de regio in kaart gebracht en gebruikt deze database onder meer om aanvragers door te verwijzen. “Soms komt er een aanvraag binnen die wij niet kunnen honoreren. Dan kunnen we de aanvragers wel verwijzen naar fondsen bij wie ze meer kans maken. Die makelaarsfunctie hebben we sinds begin dit jaar”, legt Oskam uit. “En soms heeft een project veel meer geld nodig dan de 1500 euro die wij kunnen schenken. Dat was het geval bij de speeltuin bij Berkhout. Ook in dat soort gevallen kunnen we doorverwijzen naar andere fondsen.”
Lokaal Fonds Lisse is van mening dat het indienen van een aanvraag zo laagdrempelig mogelijk moet zijn. Daarom is de website zeer toegankelijk en het downloaden en invullen van het aanvraagformulier zo eenvoudig mogelijk gehouden. “Mochten aanvragers er toch moeite mee hebben, dan kunnen we ze altijd helpen”, onderstreept Oskam.

Aanvraag doen?
Vanwege de coronacrisis zijn dit jaar nog niet veel aanvragen binnengekomen. Dus heb jij een idee om je buurt leefbaarder te maken, denk dan ook aan Lokaal Fonds Lisse en meld je daar! Meer info op www.stichtinglokaalfondslisse.nl.