Hans Hoogenbosch als jonge senior. Daar is KBO Lisse ook hard naar op zoek.
Hans Hoogenbosch als jonge senior. Daar is KBO Lisse ook hard naar op zoek. Foto: pr

KBO Lisse presenteert seizoensprogramma en zoekt jonge senioren

Algemeen Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen Lisse, kortweg KBO Lisse, presenteert op dinsdagavond 5 oktober in ‘t Poelhuys het programma voor het seizoen ‘21-’22. Volgens bestuurslid Hans Hoogenbosch wordt het een informatieve, gezellige avond met informatie, muziek, toelichting van de wethouder en een afsluitende Seniorenpubquiz onder het genot van een hapje en een drankje. “De toegang is gratis en iedere belangstellende is welkom!”

Hans Hoogenbosch is binnen het KBO-bestuur vooral actief op het gebied van belangenbehartiging, een tak die een belangrijke rol speelt, ook in het seizoensprogramma. “Je moet dan denken aan thematische of voorlichtingsbijeenkomsten, vaak in overleg met de PCOB. In het verleden hebben we drukbezochte bijeenkomsten gehouden over onder meer Waardig ouder worden en afscheid nemen, Dementie, Levenstestament en Wonen in Lisse. Het komende seizoen besteden we aandacht aan de onderwerpen Veiligheid, Financiën, Positieve Gezondheid, Het traject Langdurige Zorg (de weg naar het verpleeghuis)”, vertelt Hoogenbosch. 

Gemeenteraadsverkiezingen
Ook de gemeenteraadsverkiezingen 2022 vormen een belangrijk thema in die bijeenkomsten. “In dat kader gaan we een Ouderentop 2.0 houden. De aanwezige senioren krijgen korte informatie over seniorennieuws van deskundigen op het gebied van Zorg en ondersteuning, Wonen en huishouding, Vervoer en mobiliteit, Bestrijding van eenzaamheid, Gezond blijven en problemen voorkomen”, legt Hoogenbosch uit.
Deze onderwerpen kunnen de senioren in groepjes bespreken, waarna zij aandachtspunten noteren. Het verslag van de bijeenkomst gaat naar de raadsfracties van de gemeente. “De KBO nodigt de fractieleden ergens in maart uit om op een middag hun verkiezingsprogramma te komen toelichten. Bij die gelegenheid kunnen zij dan ook reageren op de verzamelde aandachtspunten.”

Vertegenwoordiging
Een tweede punt binnen belangenbehartiging is vertegenwoordiging. “KBO-bestuursleden zijn vertegenwoordigd in de Werkgroep Ouderen van de Adviesraad Sociaal Domein Lisse (ASDL), in het overleg met de directie van WelzijnsKompas. Ook vindt overleg plaats met de Lissese zusterorganisatie PCOB en met de KBO-afdelingen in de regio Duin- en Bollenstreek”, zegt Hoogenbosch.
Dan is er nog een derde punt, de persoonlijke belangenbehartiging. “Bij de KBO zijn Ouderenadviseurs actief, vrijwilligers die senioren bijstaan op tal van terreinen, zoals wonen, zorg en financiën. “KBO Lisse kent eveneens een aantal HuBa’s - Hulp bij BelastingAangifte - die jaarlijks rond de 300 belastingformulieren invullen. Daarmee voorzien we echt in een behoefte.”

Ontmoeten en ontspanning
De KBO vindt naast belangenbehartiging ook ontmoeting en ontspanning belangrijke zaken in het leven van senioren. “Actief bezig zijn, anderen ontmoeten; het voorkomt eenzaamheid en is gezellig en gezond”, stelt Hoogenbosch. “Veel van onze activiteiten worden door Stichting De Paraplu georganiseerd. Het gaat om een heel gevarieerd programma, uiteenlopend van muziek en toneel, kerstprogramma, bridge, klaverjassen, kienen tot busreizen. We hopen hier onze 850 Lissese leden, maar ook senioren die geen lid van de KBO zijn, mee te verblijden.”

Jonge senioren gezocht!
KBO Lisse zoekt jonge senioren (50-plussers) die iets kunnen betekenen voor een senior. De jonge senior is nog graag bereid een bijdrage te leveren aan de KBO-activiteiten (als het maar geen bestuurswerk is!). “We nodigen ze uit om mee te denken / mee te doen bij activiteiten rond ‘lokale ontwikkelingen’, ‘wonen’, ‘dagtrips’, ‘museumbezoek’, ‘wandelen, fietsen’, ‘boekbespreking’, ‘koken’, ‘samen naar theater’ en zo zijn er nog wel wat aandachtsgebieden”, zegt bestuurslid Hans Hoogenbosch.
De presentatie van het programma is dinsdagavond 5 oktober in ‘t Poelhuys, Vivaldistraat 4, aanvang 19.30 uur. Gratis entree, ook niet-leden zijn welkom.