Jan de Vries, directeur-bestuurder bij DSV. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Jan de Vries, directeur-bestuurder bij DSV. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Ondernemer Jan de Vries zet DSV | verzorgd leven in beweging

Katwijk-Lisse n Wat doet een vastgoedman in een zorgorganisatie? Directeur-bestuurder Jan de Vries weet het inmiddels en is bereid om zijn inbreng bij DSV | verzorgd leven ruim toe te lichten. Tijdens een spraakwaterval van zo’n anderhalf uur in zijn ruime werkkamer aan de Prins Hendrikkade vallen de woorden ‘samenwerking’ en ‘sfeer’ regelmatig. ‘Na een crisisperiode gaan we de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Soms zetten we twee stappen vooruit, dan weer een stap achteruit.’

Door Tim Brouwer de Koning

Bij zijn aantreden op 1 september 2020 piepte de 50-jarige Alphenaar nog anders. De net geworven topman van de woon- en zorgorganisatie in Katwijk en Lisse moest eerst enkele knopen doorhakken. Natuurlijk wil Jan de Vries zijn voorgangers niet afvallen en interim-bestuurder Hennie Kenkhuis krijgt postuum nog een welgemeend groot compliment. 


‘Inzet en empathie van zorgmedewerkers zijn bijna onuitputtelijk’

"Laat ik het zo zeggen", zegt De Vries diplomatiek. "De ambities van DSV waren destijds goed, maar pasten niet bij het beoogde hoge tempo. Op zich was de aanschaf van Parledam en DSV|Parlevliet geen weggegooid geld. Maar dat wij appartementencomplex Parledam voor 1 januari 2021 voor de hoofdprijs hebben kunnen verkopen (aan Bouwinvest Dutch Institutional Healthcare Fund NV) beschouw ik als een kantelpunt. Zo werd 2020 voor ons financieel een goed jaar, na het crisisjaar 2019. Ook kan de focus van DSV weer gericht zijn op zijn kerntaken in de zorg. Hoewel 2021 een bouwjaar moest worden, is het nu nog te vroeg om een nieuw Salem bouwen. We moeten nog even doorsparen, totdat wij uiterlijk eind 2023 hopen te starten met de nieuwbouw."


'Verschil tussen de staf en de medewerkers hoort er niet te zijn'

De Vries weet van huis uit meer van vastgoed dan van de zorg, al haalt hij die achterstand door intensieve werkervaring en cursussen in ijltempo in. Maar goede deals met oude (verkoop) en nieuwe (aankoop) panden van een van de grootste werkgevers van Katwijk kun je de directeur wel toevertrouwen. "Zo lang je maar niet alle aankopen tegelijk doet", ontvouwt hij zijn visie. "Want er moet genoeg geld in kas zijn om het personeel te kunnen betalen. De medewerkers zijn het goud van DSV, maar zij krijgen in mijn ogen als gevolg van landelijke regelingen structureel te weinig betaald. Zo’n corona-bonus van 1000 euro netto vond ik een mooi gebaar. Dat hebben we ook onverkort aan onze medewerkers uitgekeerd. Maar de kleine compensatiebedragen die nu worden genoemd zijn niet meer dan een fooi."


Salarisverhoging

De Vries weet inmiddels ook wel dat zorgmedewerkers zo’n beetje als laatste om salarisverhoging zeuren. Terwijl hun liefdevolle zorg en empathie bijna onuitputtelijk zijn. De intrinsieke motivatie van zijn medewerkers vindt hij groter dan hij elders meemaakte. "Als directeur-bestuurder voel ik mij als een spin in het web, die prettige werkomstandigheden moet regelen. Op adem komen hoort daar ook bij. Van de zomer heb ik medewerkers soms letterlijk op vakantie gestuurd. Nu zetten we onszelf ook weer in beweging met een nieuw motto ‘DSV I beweegt’. Door voldoende te bewegen blijven medewerkers langer fit en kunnen zij hun zware taken beter uitvoeren. Het werktempo ligt hoog. En we zaten door de financiële crisis en corona al twee jaar in de overlevingsstand. Voor komende zomer ligt er een nieuwe missie, visie en strategie met volop beweging."



'Van de zomer heb ik medewerkers soms letterlijk op vakantie gestuurd'


Zelf klimt de energieke Alphenaar voor het woon-werkverkeer regelmatig op de racefiets. Zo geeft hij het goede voorbeeld. En als hij eens een bochtje mist (‘Gelukkig had ik een valhelm op’) beschouwt hij dat als leermoment: "Ik was te moe van mijn werk. Dan kan zoiets kennelijk gebeuren."


Sterke mensen

Zijn energie besteedt De Vries voor een groot deel aan contacten met anderen. Bij DSV kent hij zelfs de nieuwe stagiair, die hij meteen een hart onder de riem steekt. "Verschil tussen de staf en de medewerkers hoort er niet te zijn. De goede sfeer die hier heerst moet zelfs voor buitenstaanders merkbaar zijn, of niet? Daarnaast moeten we natuurlijk goed werk leveren. Als leidinggevende verzamel ik graag sterke mensen om me heen. Zij leveren frisse ideeën, zoals de week van de beweging en de week van de waardering."


'De medewerkers zijn het goud van DSV, maar zij krijgen in mijn ogen als gevolg van landelijke regelingen structureel te weinig betaald'

De Vries concentreert zich op waar hij goed in is: huisvesting, niet alleen de werkruimtes van de 800 werknemers, maar juist van mensen die (tijdelijk) zorg behoeven. Zo telt het monumentale gebouw aan de Prins Hendrikkade 11 eerstelijns-zorgappartementen. Daarnaast verleent DSV ook thuiszorg bij honderden wisselende inwoners van Katwijk en Lisse.


Gescheiden mensen huisvesten

Soms zijn gebouwen zoals (oud) Salem aan vernieuwing of vervanging toe. De bewoners van oud-Salem hebben tijdelijk onderdak gevonden in Rijnsburg. "De mensen hebben het daar prettig, heb ik gemerkt. Hun onderkomen is in elk geval beter dan in hun vorige behuizing. Die komt tijdelijk beschikbaar voor andere kwetsbare doelgroepen. Er ligt een afspraak om er tijdelijk gescheiden mensen te huisvesten, die zitten te springen om onderdak. Sinds de zomer wonen er ook al cliënten van GGZ Rivierduinen met hun begeleiders."


Zwarte cijfers

Het hart van Jan de Vries is groot genoeg om iedereen een dak boven zijn hoofd te gunnen, maar dat lukt in zijn dromen gemakkelijker dan in de praktijk. "Bovendien ben ik ook ondernemer." Onder de streep ziet De Vries het liefst zwarte in plaats van rode cijfers.

Daarnaast filosofeert hij graag over slimme innovaties om bijvoorbeeld de woningnood en het tekort op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. "DSV is primair een zorginstelling, maar er zijn veel te weinig levensloopbestendige woningen…"


Gezonde organisatie

In een zorgorganisatie, zo veel is Jan de Vries inmiddels duidelijk, is hij helemaal op zijn plaats. Met zijn energie en competenties: vastgoed, financiën en bedrijfsvoering kan hij er mede voor zorgen dat DSV in alle opzichten een gezonde organisatie wordt. Zo kunnen de zorgmedewerkers hun onmisbare meters blijven maken. 


Uitdagingen

Zonder glazen bol durft De Vries te stellen dat hun inspanningen in de toekomst nog harder nodig zijn. "Nu hebben we twee medewerkers op vier ouderen, maar dat wordt straks een op zeven. Dat vraagt nieuwe oplossingen. Ik ben een man van de toekomst en houd me dus ook bezig met de vraag hoe we de ouderen van morgen opvangen. Op welke manier wordt mijn generatie straks oud? Zulke uitdagingen prikkelen mij. Ik heb altijd in de buurt gezeten waar het knelt. Daar kan ik de meeste waarde toevoegen. Dat doe ik samen met fantastische collega's bij DSV waar ik mij thuis voel."


'Nu hebben we twee medewerkers op vier ouderen, maar dat wordt straks een op zeven. Dat vraagt nieuwe oplossingen'

DSV heeft woonzorglocaties in Katwijk, Rijnsburg en Lisse (Rustoord).