Daar sta je dan, zonder sleutel van je huis terwijl de deur achter je is dichtgevallen. Een slotenmaker bellen kan heel kostbaar zijn. | Foto: pr
Daar sta je dan, zonder sleutel van je huis terwijl de deur achter je is dichtgevallen. Een slotenmaker bellen kan heel kostbaar zijn. | Foto: pr Foto:

Let op met slotenmakers

advies n Een consument die zichzelf heeft buitengesloten en online op zoek gaat naar een snelle en betrouwbare slotenmaker, komt te vaak terecht bij onbetrouwbare partijen die voor veel te hoge bedragen de sloten komen vervangen. 

De Autoriteit Consument en Markt trad dit jaar meermaals op tegen dit soort misleiding en verbood zelfs tijdelijk het adverteren op Google door slotenmakers. Inmiddels is dat verbod weer opgeheven. Maar er is aan sommige, soms malafide praktijken geen einde gekomen. Hoe vind je bonafide slotenmaker als je er met spoed eentje nodig hebt? Kies er dan een van een erkend PKVW-bedrijf of check of hij lid is van het Nederlandse Sleutel- En Slotenspecialisten Gilde.

Bijna 63% van de Nederlanders heeft zich wel eens buitengesloten van zijn eigen woning, zo blijkt uit onderzoek. De meesten hebben uit voorzorg een reservesleutel ondergebracht bij buren of familie­leden en kunnen zich daarmee weer binnenlaten. Dat geldt niet voor degenen die hun sleutel aan de binnenkant van het slot hadden laten zitten. In de meeste gevallen lukt het dan niet om met een reservesleutel het slot te openen. Dan moet je alsnog een slotenmaker bellen. Mensen die dat deden waren wel tevreden over de uitgevoerde werkzaamheden, maar meer dan de helft was onaangenaam verrast door de onverwacht hoge kosten die dat met zich meebracht. Om te voorkomen dat je een slotenmaker moet inschakelen kun je je slot voorzien van een cilinder met gevarenfunctie. Dan kan je 'm met de reservesleutel openen, ook als er nog een sleutel aan de binnenkant van het slot zit. Zie www.inbraakmislukt.nl.