Fietsverlichting AAN: wees zichtbaar in het donker

campagne n In heel Nederland is 1 november de campagne Fietsverlichting AAN van start gegaan. Belangrijk, want met goede verlichting neemt het risico dat je wordt aangereden in het donker met maar liefst 20 procent af.

Zeker nu de wintertijd is ingegaan is het langer donker. Daarom vragen de samenwerkende overheden en maatschappelijke organisaties juist vanaf 1 november aandacht voor goede fietsverlichting. De startdag van de campagne is omgedoopt tot AANdag.

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom is het belangrijk dat ze goed zichtbaar zijn. Dit is niet alleen voor de fietsers zelf belangrijk, maar meer nog voor automobilisten die een fietser onbedoeld over het hoofd kunnen zien. Van de ruim 1.000 fietsers uit een onlangs gepubliceerd onderzoek gaf 82 procent aan in het donker altijd met de fietsverlichting aan te fietsen. Maar vooral in de grote steden ligt dit percentage lager. Als fietser moet je in het donker en overdag bij slecht zicht een wit voorlicht en rood achterlicht aan hebben. Je mag hiervoor ook lampjes gebruiken die je vastmaakt aan je fiets of aan je kleding. Ook moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen (velgen) of banden.

De komende maanden wordt er in veel Zuid-Hollandse gemeenten aandacht besteed aan deze campagne, met inzet van onder meer campagneteams en fietsenmakers.