Gratis naar duurzame beurs Huis & Energie

Hillegom/Lisse n Door de hoge gasprijzen willen veel mensen hun huis versneld verduurzamen. Hoe dat moet, kunnen ze ontdekken bij de duurzame beurs Huis & Energie, die van vrijdag 12 t/m zondag 14 november plaatsvindt in Expo Haarlemmermeer.

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen vinden dit zo belangrijk dat zij gezamenlijk 200 inwoners de kans geven om de beurs gratis te bezoeken. Kaarten kosten aan de deur 20 euro per stuk. Via www.huisenenergie.nl kunnen 200 inwoners van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen gratis tickets bestellen door de kortingscode HLT6592 in te vullen. Zijn de gratis kaarten op? Dan geeft de kortingscode HILLEGOM alsnog 5 euro korting per kaartje. 

Middelpunt van Huis & Energie is het Duurzaam Droomhuis, een levensgrote modelwoning die met steun van de Rijksoverheid wordt opgetrokken. Hier zijn allerlei duurzame oplossingen te vinden zoals zonnepanelen, warmtepompen en slimme verlichting. Het Duurzaam Droomhuis wordt 'bewoond' door experts van de onafhankelijke adviesorganisatie Milieu Centraal, die bezoekers voorlichting geven en vragen beantwoorden. Verder staan op Huis & Energie meer dan honderd organisaties klaar om bezoekers te informeren. Op twee kennispleinen worden ruim 60 gratis workshops gegeven. 


Informatiepunt Digitale Overheid bij de bieb

HULP n Iets regelen met de overheid: het gebeurt steeds vaker op de computer via internet. Voor sommige mensen is dit lastig. De Bibliotheek Bollenstreek helpt iedereen met vragen over de digitale overheid bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).

Bij een IDO kunnen bezoekers (ook als ze geen lid zijn van de bibliotheek) terecht met vragen over de digitale overheid. Denk bijvoorbeeld aan het beter leren omgaan met de websites van de overheid, of iets regelen voor huurtoeslag, AOW, werk, uitkering, belasting of PGB.

Bibliotheekmedewerkers helpen klanten ter plekke op weg of verwijzen door naar lokale partners als het gaat om persoonsgebonden informatie. Dit zijn lokale partners waarmee de bieb samenwerkt, zoals sociale raadslieden, welzijnsinstellingen, Humanitas en SchuldHulpMaatje. De medewerkers van de bieb luisteren naar de vragen en denken mee. Je krijgt direct informatie waarmee je verder kunt of er wordt doorverwezen naar de juiste organisatie. Vragen over de digitale overheid kunnen gesteld worden tijdens de openingstijden van de bibliotheek. De hulp is gratis, een afspraak maken is niet nodig. En je hoeft dus geen lid te zijn van de bieb. Meer info is te vinden op www.bibliotheekbollenstreek.nl/ido.


Horen, zien en... doen! uitgesteld 

Lisse n De op 2 november door de overheid afgekondigde maatregelen hebben gevolgen voor de bijeenkomst ‘Horen, zien en....doen!’ van Onderwijs en Arbeidsmarkt Duin- en Bollenstreek. 

Deze stond gepland voor woensdag 10 november van 15.00 - 18.00 uur in het Koetshuis van Kasteel Keukenhof in Lisse. In de Duin- en Bollenstreek zijn meerdere uitbraken van corona geconstateerd. De organisatie is helaas genoodzaakt om de bijeenkomst te verzetten naar een andere datum. "We vinden dat ontzettend jammer, want er zijn ruim 80 aanmeldingen en er is veel positieve energie gestoken door onze partners en ons jongerenpanel in de organisatie van interessante en inspirerende workshops. 

Uitstel betekent echter geen afstel. Zodra het weer mogelijk is plannen wij een nieuwe datum", laten zij weten. 

Op hun site, in de nieuwsbrief en socials staat het laatste nieuws.


Kledingactie Maartenskerk

Hillegom n Elk jaar organiseert de Diaconie van de Maartenskerk een inzamelingsactie voor kansarme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost-Europa. Door deze praktische hulp kunnen ze laten merken dat deze mensen er niet alleen voor staan.

Ook dit jaar is het mogelijk om hen te helpen door schone, (gedragen) kleding en schoenen in aparte zakken in te leveren bij de consistorie van de Maartenskerk op één van de volgende momenten:

Vrijdagavond 12 november van 19.00 tot 20.00 uur

Zaterdagmorgen 13 november van 11.00 tot 12.00 uur

Maandagavond 15 november van 19.00 tot 20.00 uur.

Schrijfgerei zoals schriften, pennen, kleurtjes en kleurboeken et cetera zijn ook zeer welkom.