THA opent infokanaal

Lisserbroek n De Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten (THA) presenteert haar website als informatiekanaal voor raads-, Staten- en Kamerleden: taskforcehuisvesting.nl. THA is actief sinds 2017 en werkt aan het oplossen van de problematiek van te weinig goede huisvesting voor internationale werknemers. 

Dit doet de Taskforce vanuit haar achtergrond en kennis en op basis van de noodzaak om 150.000 bedden voor tijdelijk in Nederland werkzame arbeidsmigranten te realiseren. Om dat te bereiken zet de Taskforce het onderwerp breed op de politieke agenda en werkt hij samen met overheden aan het vinden en ontwikkelen van locaties waar huisvesting voor arbeidsmigranten kan worden gerealiseerd. De vele vragen uit de politiek, maar ook uit het bedrijfsleven, betrokken omwonenden en het algemeen publiek, maken duidelijk dat er grote behoefte is aan informatie over internationale werknemers, hun woon- en werkomstandigheden en de totstandkoming van huisvestingslocaties. De THA zorgt voor deze informatievoorziening, waaronder nieuws, handleidingen, videofilms en nuttige links, via haar nieuw opgezette website en roept maatschappelijke partners op om samen op te trekken. 


Gemeentes oefenen cyberhack op hun sites

HLT n De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen hebben gezamenlijk een oefening gehouden over hoe te handelen bij een cyberaanval. De oefening, onder leiding van de Veiligheidsregio Hollands-Midden simuleerde dat er op de website van de gemeente was ingebroken en er valse informatie werd verspreid die tot grote onrust bij de inwoners leidde.

Helaas zijn hacks aan de orde van de dag. Bij bedrijven en instellingen wordt dan ingebroken op de ICT-systemen. Om goed voorbereid te zijn is het voor de drie gemeenten vooral belangrijk dat de ICT-infrastructuur en de beveiliging daarvan op orde is. Ook in de ambtelijke organisatie wordt regelmatig gewerkt aan bewustwording op dit gebied met bijvoorbeeld een phishingactie waarin een verdacht (nep)mailtje bewust werd verspreid om de oplettendheid van de organisatie testen. De afvaardigingen van de drie colleges van B&W, communicatiemedewerkers en ambtenaren van informatisering en automatisering en openbare orde en veiligheid oefenden via een cybergame met een incident bij de fictieve gemeente Natte Meren. Via de gehackte gemeentesite werd nepnieuws verspreid en de telefooncentrale werd platgelegd. De opdracht was om met de beperkte kennis de juiste acties uit te voeren. Uiteindelijk liep alles goed af en het team behaalde 8 punten (uit 10).