Stoelendans met een boek... alle kinderen lezen geconcentreerd. | Foto: Wiebrig Karkau.
Stoelendans met een boek... alle kinderen lezen geconcentreerd. | Foto: Wiebrig Karkau. Foto: Wiebrig Karkau

Officiële opening Bibliotheek op School

hillegom n “Wat je later ook gaat doen, lezen is altijd belangrijk. De Bibliotheek op school helpt het leesplezier te vergroten.” Met die boodschap verklaarde wethouder Karin Hoekstra de Bibliotheek op school voor geopend. 

Donderdag 4 november vond de officiële opening plaats op basisschool De Toermalijn. Naast De Toermalijn gaan ook basisscholen Meer en Dorp en De Fontein met de Bibliotheek op school van start. Komend schooljaar volgen de Johannes- en de Daltonschool.

Met de Bibliotheek op school slaan de gemeente Hillegom, de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en het onderwijs de handen ineen en komt er meer aandacht voor leesplezier en leesvaardigheid op school én thuis. Goed kunnen lezen is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Inmiddels zijn 2,5 miljoen mensen onvoldoende leesvaardig om succesvol deel te nemen aan de maatschappij.

Na het openingswoord van de wethouder vertelde Jacoline Wiskerke, directeur van De Toermalijn, een verhaal over oude boeken. Roxane van Acker, directeur van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, las voor uit één van haar favoriete kinderboeken. Aansluitend was het officiële openingsmoment waarbij wethouder Hoekstra een lint doorknipte dat door de kinderen was gemaakt van oude boekpagina’s.

Om te vieren dat de Bibliotheek op school geopend was, werd er met de kinderen van klas 4 een boekenstoelendans gehouden onder leiding van leesconsulent Gery Verlinden. Dit is een leesbevorderende activiteit die leerkrachten ook kunnen inzetten in de klas. Op elke stoel lag een boek en als de pianomuziek stopte, gingen de kinderen zitten en bekeken ze het boek dat op die stoel lag. Dankzij de stoelendans leerden de kinderen in korte tijd verschillende boeken kennen. Hun favoriete boek mochten ze vervolgens meenemen naar de klas.


Toneel met Toneelvereniging Pankras

Beinsdorp n In dorpshuis het Eiland speelt zaterdag 27 november toneelvereniging Pankras twee eenakters: de tragikomedie Het gebroken licht van troost en na de pauze het vrolijke stuk Spoken bestaan niet.

Kaartjes reserveren kan via de mail: eiland@maatvast.nl of bel naar het dorpshuis 0252-515142. Kaarten kosten € 8,00 per stuk en zijn te reserveren via de mail eiland@maatvast.nl of bel 0252-515142.


QR check bij de entree aanwezig.