De Beukenhof is al enige tijd aan modernisering toe.
De Beukenhof is al enige tijd aan modernisering toe. Foto: Ruth Eppink/archief

n Financiële risico's moeten voor gemeente beheersbaar zijn

Lisse onderzoekt mogelijkheden voor nieuwe Beukenhof

Lisse n Het college van burgemeester en wethouders van Lisse heeft opdracht gegeven om de haalbaarheid te onderzoeken van een nieuw ontmoetingscentrum op de huidige locatie van de Beukenhof aan de Eikenlaan. 

Het streven is om in samenwerking met betrokken partijen een multifunctioneel ontmoetingscentrum te realiseren in combinatie met een woningbouwprogramma. De uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek worden medio 2022 verwacht. De discussie over de Beukenhof loopt al een aantal jaren. Het centrum is gedateerd en technisch verouderd. De huidige bezetting is beperkt en de exploitatie afhankelijk van subsidie van de gemeente. Met het realiseren van een ontmoetingscentrum gecombineerd met woningbouw hoopt het college dat er een sluitende exploitatie is te realiseren.


Laagdrempelige voorziening

De gemeenteraad nam in 2018 een motie aan, waarin een aanzet werd gegeven om de nieuwe Beukenhof 2.0 een brede maatschappelijke functie te geven. In april van dit jaar stemde de gemeenteraad in met de notitie ‘Ouder worden in Lisse’ en ook daarin werd opgenomen dat er behoefte is aan een nieuwe Beukenhof waarbij gedacht werd aan een combinatie van een laagdrempelige voorziening voor welzijnsactiviteiten, een algemene voorziening voor mensen met lichte dementie en wonen voor ouderen.


De Paraplu

Bij het haalbaarheidsonderzoek wil het college zwaar laten meewegen dat de gemeente geen eigenaar wordt en de financiële risico’s voor de gemeente beheersbaar zijn. Wethouder Kees van der Zwet: “Het college wil graag de huidige functies en activiteiten borgen in een nieuwe opzet, maar ook dat de Beukenhof een breed maatschappelijke accommodatie wordt. Met dit onderzoek willen we de mogelijkheden en beperkingen in beeld brengen.” Volgens de wethouder zullen partijen als stichting De Paraplu (die vaak gebruikmaakt van de Beukenhof), de ouderenbonden en WelzijnsKompas hierbij betrokken worden.


Intentieovereenkomst

Het college wil tevens een intentieovereenkomst sluiten met stichting Huisvesting 55-plus als beoogd eigenaar van de nieuwe Beukenhof. Hierin worden afspraken gemaakt naar de wijze waarop gezamenlijk het haalbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd naar de nieuwe Beukenhof. Gesprekken hierover zijn nog gaande.