De winnende foto werd in februari gemaakt: zonsondergang bij de Lisserpoelmolen. | Foto: Pierre Jacobs
De winnende foto werd in februari gemaakt: zonsondergang bij de Lisserpoelmolen. | Foto: Pierre Jacobs Foto: Pierre Jacobs

Vrieskou in februari 2021 levert Foto van het Jaar op

Lisse n Opnieuw hebben leden van de Facebookgroep Je bent Lisser als... de Foto van het Jaar gekozen. Na twee halve finales gingen vier genomineerden door naar de finaleronde. In totaal 378 mensen maakten hun keuze en met 199 stemmen won deze foto van Pierre Jacobs de verkiezing.

Jacobs is vereerd met de eerste prijs en bedankt iedereen die op zijn foto heeft gestemd. Hoe kwam het maken van deze foto tot stand? Daarover zegt de fotograaf dit: "Dit is een van de meest fotogenieke plekjes van Lisse: de Lisserpoelmolen. Toen het ijs in februari op de Ringvaart aangroeide, was ik meteen voornemens tijdens een zonsondergang te gaan fotograferen bij de molen. Ik was wat vroeg, dus kon even op mijn gemak wat posities uitproberen. Het geluk was al dat de molen mooi mijn kant opgedraaid stond. Na wat verder weg te lopen, zag ik in het riet een mooie toef sneeuw met ijs eronder. Op dat moment kon je nog niet op het ijs staan zonder een ijskoud nat pak te halen. Met mijn zelf gefabriceerde telescoopstatief kon ik de camera ondersteboven op het ijs positioneren en via de afstandbediening een afdruk maken. Scherpstellen was echter verre van eenvoudig. Het lage standpunt gaf een prachtige schittering op het ijs en belichtte de kleine ijspegeltjes met een mooie warme gloed. Dit alles met de molen mooi uit focus op de achtergrond, completeerde de plaat helemaal."

De andere genomineerden waren Tony Whelan (schaatser op de Ringvaart - 78 stemmen), Ima Rhebok (hert met tong - 67 stemmen) en Marcelle de Ridder (mistflarden over weiland - 34 stemmen).