Villabouw verontrust buurtbewoners aan Van den Endelaan / Endeplein

Hillegom n De redactie ontving namens de bewoners van Van den Endelaan 47, 49, 51, 53, 55, 57, 59, 63, 65, 67, 69, 71 en Van den Endeplein 1 tot en met 9, onderstaande mail, met als titel: Zicht op het dorp vanaf de Veenenburgerlaan dreigt achter nieuwbouw te verdwijnen: 

"Projectontwikkelaar Thomas Hendriksen en TPS uit Hillegom, blijken sinds begin zomer met de gemeente in gesprek over de bouw van vier grote Greenportvilla’s. 


Deze zouden gebouwd moeten worden op een van de mooiste plekken rond het dorp: de bollengrond pal achter de lintbebouwing van de Van den Endelaan (ca. 6000m2). Bewoners van Van den Endelaan en Van den Endeplein waren zich hier al die tijd niet bewust van, en zijn sinds het hen ter ore kwam totaal verbijsterd.


Het stukje land ligt in het buitengebied, en valt in de Omgevingsvisie onder de ‘Duurzame bloementuin’, maar is, sinds het in handen gekomen is van speculanten, niet meer verpacht. De eersteklas bollengrond is daardoor moedwillig ‘verrommeld’ geraakt.

Als de omgevingsaanvraag en bouwplannen van de projectontwikkelaar worden goedgekeurd dan betekent dit verlies aan dorpsgezicht. De oude lintbebouwing van de Van den Endelaan zal volledig achter het villawijkje verdwijnen. Wandelend tussen de velden langs het Oude Beekje, en fietsend over de Veenenburgerlaan zal nieuwbouw het beeld gaan bepalen.

Nieuwbouw op deze plek betekent niet alleen verlies aan openheid en bollenareaal, maar ook een groot verlies aan cultuurhistorisch bollenerfgoed. Vooral de combinatie van het landschap en het gebouwde is karakteristiek voor de bollenstreek en van grote waarde. Juist hier zijn de afzandingen van een eeuw geleden nog bij uitstek zichtbaar aan de de hoge ligging van de Veenenburgerlaan die op oud duinniveau ligt.

Bewoners hebben te horen gekregen ‘dat dit nog maar het begin is’, en zij ervan uit mogen gaan dat over niet al te lang het hele gebied tot aan de Veenenburgerlaan volgebouwd gaat worden. De lange strook braakliggende grond langs de oude Beek, achter de lintbebouwing van de Wilhelminalaan, kwam daarbij ook in beeld.


Bewoners zetten alles op alles

Bewoners hebben besloten alles op alles te zetten om bouw te voorkomen, desnoods tot aan de Raad van State. Maar het zou natuurlijk het fijnste zijn als wordt besloten de onzalige plannen van de ontwikkelaars van tafel te vegen."


Reactie HLT organisatie

Inmiddels is er tussen de bewoners en de gemeente contact geweest en heeft de HLT organisatie via Ralph Menkes van de afdeling vergunningen in een reactie laten weten dat alles nog in een 'vooroverleg fase' verkeerd. 'Er kan nog van alles veranderen. 

Er wordt onderzocht of het conceptplan mogelijk is. Als de gemeente op hoofdlijnen wel of niet akkoord gaat, of onder voorwaarden, kan de aanvrager de aanvraag om omgevingsvergunning verder uitwerken en indienen. 

Bij een formele aanvraag omgevingsvergunning gaan we het publiceren op de website, in de krant en is er bij besluitvorming bezwaar mogelijk. Een vereiste is dat het bouwplan moet voldoen aan de Natuurwet, ecologie. Er moet door de aanvrager mogelijk een uitgebreide onderzoek worden uitgevoerd.

Daar wordt door de gemeente met behulp van specialisten Milieudienst West Holland streng op toegezien.


De wet- en regelgeving betreft beschermde diersoorten(dat zijn er heel wat) samen met Europese normen wordt steeds meer aangescherpt. Op dit moment is het plan nog in concept, in een beginfase. Er moeten nog vele stappen gemaakt worden,' aldus Menkes.