Verplaatsing van vuilafvoerbedrijf gaat niet door

regio n Het moet wel heel raar lopen als de motie van de fractie Piket en GroenLinks (gemeente Teylingen) over het doen een onderzoek naar de mogelijkheden het vuilafvoerbedrijf Duin- en Bollenstreek (VAB) te verplaatsen, wordt aangenomen. Vijf gemeenten maken gebruik van het vuiloverslagstation aan de ’s Gravendamseweg in Voorhout: Teylingen, Lisse, Hillegom, Noordwijk en Katwijk. 

De raadscommissie Bestuur torpedeerde het idee. Ook Dion Piket kreeg aan het einde van het debat een zinkend gevoel, maar wil toch dat de gemeenteraad er over stemt.

De VAB is momenteel bezig een plan te ontwikkelen voor een herinrichting van de huidige locatie om zo weer tientallen jaren mee te kunnen. Een goede gelegenheid om te kijken naar een andere locatie, dacht Piket, want op de huidige locatie is iets aan te merken op de verkeersveiligheid. Per dag zorgt de VAB voor 240 bewegingen, waarvan een groot deel over de al drukke N443. En dit gaat in de toekomst alleen maar toenemen. Daarnaast is er stankoverlast. Een locatie dicht bij de snelweg zou beter zijn. B&W moet maar gaan onderzoeken of zo´n locatie er is, want nu is de kans. Als de VAB is heringericht is deze voorbij. "Je kan dit maar een keer goed doen," zo scherpte hij.


   Niet te doen

Maar ook wethouder Heleen Hooij schoot met scherp. De inschatting is dat een alternatief terrein nauwelijks te vinden is. Het kost allemaal veel tijd en geld. Zo is er de langdurige procedure voor het aanpassen van het bestemmingsplan voor de nieuwe locatie. Vergunningen moeten worden aangevraagd, waarvan al 28 zware milieuvergunningen. Terwijl juist de VAB heeft aangegeven bij de herinrichting nadrukkelijk de verkeersveiligheid, stankoverlast en de omgeving mee te nemen. "B&W ontraadt de motie", zo uitte zij als eindsalvo.


   Plan afwachten

En buiten de indieners kozen de overige fracties voor het kamp van de wethouder. Weliswaar zijn zij geschrokken over het aantal vrachtwagens en de verkeersveiligheid, maar het wordt door de VAB in de herinrichting meegenomen. Beter is het gewoon het plan af te wachten en dan kan de commissie het altijd nog op deze punten beoordelen. Piket poogde nog het tij te keren, maar het was duidelijk dat de motie de overwinning niet zal behalen. Piket wil wel dat in de raad erover gestemd wordt. Voor de vastlegging. (Tekst: Nico Kuyt)