De kunstenaars en een deel van hun werk. | Foto: pr
De kunstenaars en een deel van hun werk. | Foto: pr Foto:

Tentoonstelling Tulpen NU in De Zwarte Tulp geopend

Cultuur Kunst

In Museum de Zwarte Tulp opende zaterdag 11 december de tentoonstelling Tulpen NU met werk van zes kunstenaars: Jops Jacobs (prenten), Diane Harteveld (keramiek), Gabrielle Nunez Larraz (sculptuur), en Maarten Kools, Arie van ’t Riet en Ems Willems (alledrie fotografie).

Een bijzondere tentoonstelling waarin zes kunstenaars tulpen hebben afgebeeld die ieder op een speciale wijze gerealiseerd zijn. Jops Jacobs verzamelt en droogt bloemen als in een herbarium en gebruikt ze als middel voor haar prenten.
Voor keramiste Diana Harteveld zijn de tulpen, vaak in de laatste fase van hun bloei als ze gaan hangen in de vaas, onderdeel van constructies met vazen en ‘tafeltjes’ in allerlei soorten en maten.
Maarten Kools ziet in de serie verdroogde zwarte tulpen op zijn foto’s verwijzingen naar de Zwarte Dood en naar veelluiken uit het Italiaanse Trecento.
Bij beeldhouwster Gabrielle Nunez Larraz zijn de abstracte vormen van de bloemen uitermate geschikt om de bijzondere steensoorten waarin ze werkt optimaal tot hun recht te laten komen.
Fotograaf Arie van ’t Riet kleurt de subtiele, doorzichtige weergaven van bloemen op zijn röntgenfoto’s in tot een etherisch beeld.
Voor fotografe Ems Willems ligt de fascinatie in de gedaantewisselingen die bloemen ondergaan als ze ze invriest.
De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 27 februari 2022. Zie ook museumdezwartetulp.nl/.