Prenten van de amaryllis (links) en cyclamen.
Prenten van de amaryllis (links) en cyclamen. Foto: de Zwarte Tulp

Kerstbloemen en hun symbolische betekenis

Column

Nu we door het virus weer uitgenodigd worden zoveel mogelijk achter de geraniums te zitten, is het wel interessant dat een van de symbolische betekenissen van de geranium is: ‘een uitnodiging tot ontmoeting’. Ja, dat schiet natuurlijk niet op; doe je je best ontmoetingen te vermijden en dan meldt zich toch doorlopend bezoek… Beter kun je in de Zwarte Tulp komen kijken achter welke typische kerstbloemen je je kan verschansen. En het museum heeft er alles aan gedaan om te zorgen dat je niet besmet raakt, anders dan met geestdriftige koorts zo snel mogelijk die kerstbloemen in huis te halen.

Wat zijn kerstbloemen?
Speciaal voor deze gelegenheid zijn uit de prentenverzameling er een aantal geselecteerd en tentoongesteld in het prentenkabinet. Tevens zijn een viertal kaarten gedrukt die geschikt zijn om een kerstboodschap over te brengen en al helemaal als de symbolische betekenis van deze bloemen óók de ontvanger bereikt.

Welke bloem betekent wat?
De amaryllis symboliseert betoverende schoonheid én trots. Tevens is er sprake van glanzen en twinkelen. Dat is natuurlijk mooi, maar de compositie van deze amaryllisprent is wat ingewikkelder. De bloeiende bloem is trots aanwezig, het neerhangend blad verwijst helaas al een beetje naar dat het straks weer uit is met de pret... Maar: de bloem in de knop spreekt dat helemaal tegen. Die gaat straks helemaal uit haar dak. Het lijkt het leven zelf wel! Iets soortgelijks is aan de hand bij cyclamen. De knollen zijn heel giftig en staan dus voor het einde van iets, voor afscheid. Maar: de bloemen staan voor het meevoelende toegewijde hart. Op deze prent zie je dat de cyclaamstelen er een zwierig dansfeestje van maken. Om die reden werd de cyclaam een geliefd model bij de Jugendstil ofwel Art Nouveau. Vertaal maar met Nieuwe Kunst. En kijk, dát wordt de nieuwe kunst; niet achter de geraniums zitten, maar achter bloemen van betoverende schoonheid met glanzende twinkelende ogen met een meevoelend toegewijd hart dat veel mensen in deze tijd goed kunnen gebruiken. Iets eenvoudiger kan ook; gewoon die kaarten versturen…