De bank” in de sneeuw. | Frchief SVvOH/Foto Lans)
De bank” in de sneeuw. | Frchief SVvOH/Foto Lans) Foto:

Vrienden van Oud Hillegom kijken om en vooruit

Aan het eind van ieder jaar kijken de meeste mensen om naar wat achter ons ligt. Over het jaar dat bijna achter ons ligt is heel veel te zeggen want ofschoon de coronapandemie al ruim 20 maanden onder ons is, zijn er telkens nieuwe ontwikkelingen en daaropvolgend overheidsmaatregelen. Ook Stichting Vrienden van Oud Hillegom beweegt mee met de besluiten die variëren van complete sluiting van ons onderkomen aan Kwekerij Veelzorg tot beperkte en gehele openstelling voor onze vrijwilligers of alle belangstellenden.

Op deze plaats kijken wij nu een stukje verder achter ons. De foto bij deze column is een uitsnede van een foto die vele ansichtkaarten heeft gesierd, een winters sfeerbeeld dat tegelijkertijd een tijdsbeeld is. Foto Lans heeft deze foto gemaakt in de jaren ’70 toen Hotel Sistermans / Het wapen van Friesland onze Houttuin nog sierde voordat het pand in 1979 door brand verwoest werd. Het originele uithangbord van het etablissement werd gered en heeft jaren in het Den Hartogh Ford Museum gehangen. In 2018 is het uithangbord geschonken aan de Vrienden en sindsdien hangt het te pronk in de Holkamer van Kwekerij Veelzorg.

Op de voorgrond zien we de besneeuwde Burgemeester Wentholtbank, de geliefde gedenkbank en een gemeentelijk monument. Helaas heeft de gemeente bij de herinrichting van de Houttuin besloten om “de bank” te verplaatsen naar wat ‘naast de oliebollenkraam’ genoemd wordt. Getuige de vele reacties hierop op Facebook vinden vele dorpsgenoten dit maar een stiefmoederlijk plekje. De foto is tevens een beeld van een deel van het beschermde dorpsgezicht “Kerkplein en omgeving”.

 

Wanneer we nog even omkijken naar het afgelopen jaar, dan noteren we de aanvragen voor benoeming tot gemeentelijk monument van Villa Santwyck aan de Wilhelminalaan en van het pand van voorheen Wijnhandel Koppers aan Hoofdstraat 180. De gemeente Hillegom heeft onze aanvragen beantwoord; voor beide panden is een oordeel aan de Erfgoedcommissie gevraagd en bij een gunstig oordeel zal een opdracht aan een extern bureau worden verstrekt om de cultuurhistorische waarde te bepalen. Ondertussen wordt wel alvast een beschermde status verleend wat betekent dat totdat de gemeente een oordeel heeft geveld, er niets mag gebeuren met de panden qua verbouw of sloop. 

Omdat de Vrienden nog meer bedreigd erfgoed in het vizier hebben, is onlangs een aanvraag verstuurd aan de gemeente met het verzoek tot benoeming van twee beschermde landschappen en een beschermd dorpsgezicht. Dit verzoek is ook te lezen op onze website onder het hoofdstuk Erfgoed / Bedreigd erfgoed. Het eerste betreft het landschap “Oude Hillegommerbeek” dat het landschap en dorpsgebied beslaat tussen de Hippelaarsbrug en de Hillegommerbrug. Het tweede betreft het landschap “Lokhorsterduin”, het laatste overblijfsel van het oude duinlandschap inclusief de begraafplaats van voormalig Psychiatrisch Ziekenhuis Vogelenzang. Het aangevraagde beschermde dorpsgezicht betreft “Kwekerij Veelzorg”. 

Vooruitkijkend naar 2022 hopen we dat de gemeente dit verzoek zal honoreren. Daarnaast hopen de Vrienden op een voorspoedig en gezond 2022 waarin wij de deuren van ons clubhuis weer vrijuit mogen openen en waarin weer leuke evenementen mogen worden georganiseerd. Daarover zullen wij u met plezier op deze plaats informeren.


De digitale versie van deze column staat op www.vriendenvanoudhillegom.nl en op www.dehillegommer.nl.