Jubileumexpo BIBkunst bij bibliotheek Lisse

Lisse n BIBkunst bestaat 15 jaar en daarmee viert de kunstenaarsvereniging Bollenstreek-In-Beeld, kortweg BIB, in 2022 haar derde lustrum. Bij de Bibliotheek aan de Koninginneweg 79A is van 16 januari tot en met 21 maart de kunst van alle leden uit de hele Bollenstreek te zien tijdens de jubileumtentoonstelling.

De afgelopen twee jaar waren voor veel verenigingen lastig en zo ook voor BIB. De bijna 30 kunstenaars komen uit de hele Bollenstreek: van Hillegom, Noordwijkerhout tot aan Lisse. Toch zijn de kunstenaars erin geslaagd om ondanks alle beperkingen vormen te vinden om kunst te maken en te laten zien. Tijdens de eerste lockdown maakten zij met elkaar ‘Het Huismussenkwartet’ waarvan er 1000 zijn verkocht. De opbrengst is gedoneerd aan het Rode Kruis. Ook werd een map kunstkaarten gedrukt die al snel uitverkocht waren. Omdat de expositiemogelijkheden tot nul waren gereduceerd, werd een ‘vliegende expositie’ verzonnen waarbij kunst op vliegers werd geschilderd. Deze werden opgelaten in Hillegom. Het kenmerkt de 27 leden: zij zoeken en vinden inspiratie bij elkaar en zijn, zoals het kunstenaars eigen is, niet voor één gat te vangen.

De BIB wil kunst op de kaart zetten in de samenleving. Dat klinkt spectaculair, maar ziet er vaak bescheiden uit. Je kunt tijdens je wandelingen plein-air schilders tegenkomen, je kunt in een winkelstraat op een pop-up galerie stuiten, of bij een bezoek aan je huisarts in een wachtkamer vol kunst komen te zitten. En vanaf 16 januari tot en met 21 maart kun je, als je een boek gaat lenen bij de bibliotheek in Lisse, de kunst van alle leden aan de muren zien bij de jubileumtentoonstelling. De expositie is gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bieb.

De BIBkunstenaars zijn altijd op zoek naar expositieruimte. Heb je toevallig de beschikking over een leegstaand pand, een etalage, een grote tuin waar een BIBactie in kan plaatsvinden? Laat het weten! Bent je kunstenaar en zou je graag bij de BIB willen komen? Omdat de BIB onderling contact hoog in het vaandel heeft staan is een ledental van 30 het maximum, maar er is nog plek voor drie nieuwe leden. Je kunt contact opnemen via de website: www.bibkunst.nl.


Gemeenten vragen kabinet om perspectief voor ondernemers

Regio n De gemeenten Lisse, Hillegom, Teylingen en Noordwijk hebben 12 januari een brandbrief aan het kabinet gestuurd over de gevolgen van lockdowns voor ondernemers in de niet-essentiële sector. De gemeenten zien dat deze situatie niet langer kan voortduren en hebben om perspectief voor die sector gevraagd.

"Achter iedere hardwerkende ondernemer zit een gezicht. Een individu met in veel gevallen een gezin dat zich veel zorgen maakt over de financiële toekomst. Het nog langer missen van omzet leidt tot faillissementen en persoonlijke drama's, maar heeft ook grote gevolgen voor onze lokale economie en onze winkelgebieden. Voor de leefbaarheid in onze mooie dorpen zijn de ondernemers in de niet-essentiële sector juist essentieel!", zo schrijven de gemeenten. "Wij verzoeken u daarom onze ondernemers in deze sector veel meer steun en/of mogelijkheden te geven om hun bedrijf open te houden. En dat kan op een verantwoorde manier en in nauwe samenwerking met de gemeenten. Dat hebben we de afgelopen jaren namelijk al bewezen. In aanvulling hierop vragen wij u en het nieuwe kabinet een langetermijnvisie te ontwikkelen. We kunnen simpelweg niet meer van lockdown naar lockdown bewegen en alle bedrijvigheid dichtgooien. Een duurzame strategie is noodzakelijk aangezien het einde van de pandemie waarschijnlijk nog lang niet in zicht is."