Afbeelding
Foto: tw

Bijzonder stukje Hillegom op de grens met Vogelezang

facebook n Op de Facebookgroep: Je bent Hillegommer als je... had fotograaf Tony Whelan deze foto's gepost. Een bijzondere plek van vreemde, oude opschriften.

De stenen opschriften liggen in het Lokhorsterduin, op de gemeentegrens met Vogelezang. Deze grens, ook de provinciegrens, loopt vanouds door het hoofdgebouw van Stichting Vogelezang. Op de site van de Historische Vereniging Heemstede-Bennenbroek is in het blad Heerlijkheden (najaar 2013) een artikel te lezen van Ellen Kerkvliet, dat de Stichting Vogelezang werd gebouwd in 1928 en 'daarmee het zesde ziekenhuis van de Vereeniging tot Christelijk verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland' was. 'Het aangekochte terrein lag in drie gemeenten: Hillegom, Vogelezang (gemeente Bloemendaal) en Bennebroek. De indeling van het terrein en de bouwontwerpen in de stijl van de Amsterdamse School, waren van architect A.T. Kraan, uit Oegstgeest. 


Bij de opening, op 11 september 1928, bestond het complex uit een hoofdgebouw, de paviljoens Eikenhorst en Iepenhorst, de watertoren, het ketelhuis, de wasserij, een centrale keuken en een ziekenbarak. Een jaar na de opening werden de paviljoens Beukenhorst, Lokhorst, Oosterhout en Westerhout in gebruik genomen'. De stenen met de namen waren ingemetseld in de gebouwen. "Gelukkig blijven er ook gebouwen staan", laat Marca Bultink in een reactie weten.


Geen monument

"Dat zijn onder andere het hoofdgebouw, de kerk, de watertoren, plus de paviljoens aan weerszijden van de as die door het terrein loopt. De stenen op deze foto's komen van paviljoen Westerhout. Dit was geen monument en is gesloopt. De oudste paviljoens, Beukenhorst en Lokhorst, staan er gelukkig nog." 


Afbeelding