Een goede verkeersdoorstroming is soms lastig, zeker in het Keukenhofseizoen.
Een goede verkeersdoorstroming is soms lastig, zeker in het Keukenhofseizoen. Foto: archief/Arie in 't Veld

Unanieme steun voor Mobiliteitsplan Lisse

Politiek

Het college van B&W kan tevreden zijn, want wethouder Jolanda Langeveld (Nieuw Lisse) wist in de commissievergadering Ruimte en Infrastructuur met speels gemak unanieme steun te verwerven voor het Mobiliteitsplan Lisse. 

Door Jos Draijer

Alle fracties in de gemeenteraad waarderen zowel de aanpak van de wethouder als de inhoud van het mobiliteitsplan dat als inzet heeft om de komende 10 jaar te werken aan een bereikbaar en toegankelijk Lisse. En wel op een duurzame manier die bijdraagt aan een prettige en veilige leefomgeving, zowel in het centrum als in de wijken. Zo spoorde Cor de Groot (NL) de wethouder aan te voorkomen dat dit mobiliteitsplan “onder in de la belandt.” Bas van Riel (D66) sprak zijn dank uit voor “dit zeer complete mobiliteitsplan.” Martijn Tibboel (VVD), geestig en beknopt als altijd, sprak van een mooie combinatie van “groen en zoem-zoem.” Gerrit Meiland (CDA) noemde het een “goed plan waarmee we zo aan de slag kunnen.” En Guus Mesman (PvdA) sprak van een “mooi mobiliteitsplan waarin goed geanticipeerd wordt op de toekomstige woningbouw in Lisserbroek.” Natuurlijk werden er vragen gesteld, kanttekeningen en suggesties gedaan, maar die illustreerden eerder de bereidheid van de raadsleden om met dit mobiliteitsplan stapsgewijs en in samenspraak met bewoners en betrokkenen aan de slag te gaan, dan nu al aanpassingen te willen aanbrengen.

Financiering
Over de financiering van de vele projecten werd in deze commissievergadering niet zo veel gezegd, mede omdat er geen krediet werd gevraagd aan de gemeenteraad. De uitvoering van de vele projecten is immers afhankelijk van de jaarlijks vast te stellen beschikbare financiële investeringsruimte in de gemeentebegroting en de verworven subsidies van het Rijk, provincie en eventuele belanghebbende partners.
Daar in deze commissievergadering bleek dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen, besloten de fracties dat dit mobiliteitsplan niet als ‘bespreekpunt’ maar als ‘hamerstuk’ op de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering op 27 januari aanstaande verschijnt. Dat betekent één woord: “Vastgesteld”, en een klap met de hamer door de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Lies Spruit.