Veel mensen zullen dit herkennen als popart, een kunststroming die in de VS ( en in het Verenigd Koninkrijk) ontstond in de jaren 50.
Veel mensen zullen dit herkennen als popart, een kunststroming die in de VS ( en in het Verenigd Koninkrijk) ontstond in de jaren 50. Foto: Pixabay

Lezing bij Volksuniversiteit Lisse: Amerikaanse kunst van de 20e eeuw

Cultuur

Bij de Volksuniversiteit aan de Vuursteeglaan 9 in Lisse geeft Brigitte Mommers op vrijdag 4 februari de lezing ‘Amerikaanse kunst van de 20e eeuw, van realisme tot kitsch’. Aanvang 20.00 uur.

In de jaren 40 zorgden vernieuwde kunstenaars als Pollock en Rothko dat Amerika het centrum van de moderne kunst werd. Zij werkten in de stijl van het zogenaamde ‘Abstract Expressionisme’, dat sterk beïnvloed werd door de kennismaking met de Europese Avant-Garde. Daarna zouden de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen: popart, minimalisme, kitsch, video-kunst, het komt allemaal voorbij. Ook nu zijn er nog veel kunstenaars die op Amerikaanse bodem innovatie tonen, al zijn ze niet allemaal geboren en getogen in The States. 

Helder overzicht
In deze lezing krijgt u een helder overzicht van de ontwikkeling van de Amerikaanse kunst van de 20e en 21e eeuw, waarin uiteraard de belangrijkste kunstenaars en de grootste vernieuwers aan bod komen. Ook ontdekt u welke historische achtergronden verantwoordelijk waren voor veranderingen in de kunst, en maakt u kennis met de verzamelaars en handelaren die deze kunstenaars ondersteunden. Aan het einde van de avond verlaat u de zaal met een duidelijk beeld van de diversiteit in de Amerikaanse beeldende kunst.

Reserveren
De toegang bedraagt 6 euro. In verband met de coronamaatregelen is een limiet vastgesteld van 35 bezoekers; ook zal er voldoende frisse lucht zijn. Wilt u verzekerd zijn van een plek, dan kunt u via deze website reserveren. Het is ook mogelijk telefonisch 0252 419518 te reserveren of aan de balie van de Volksuniversiteit een formulier in te vullen. Tussen 10.00-12.00 uur op werkdagen is er een medewerker aanwezig. Dit seizoen zullen, als er nog plaats is, ‘spontane’ bezoekers op de avond zelf ook worden ingeschreven. Vanaf seizoen 2022/2023 zal het bijwonen van de lezingen alleen nog door reservering via www.volksuniversiteit-lisse.nl  mogelijk zijn.