Rotonde Weeresteinstraat/ Weerlaan/Pastoorslaan. | Foto: archief, Suzanne Bierens.
Rotonde Weeresteinstraat/ Weerlaan/Pastoorslaan. | Foto: archief, Suzanne Bierens. Foto: suzanne bierens

Mobiliteitsplan unaniem aangenomen

Politiek

Het College van B&W kan tevreden zijn: na veel discussie over onderdelen van het Mobiliteitsplan wist wethouder Karin Hoekstra (CDA) de gemeenteraad uiteindelijk te overtuigen om dit plan in zijn geheel vast te stellen. Bij de stemming bleek dat zelfs unaniem te zijn. Daarmee heeft de gemeenteraad een beleidskader voor mobiliteit in en om Hillegom vastgesteld voor de komende tien jaar met als pijlers: veiligheid, bereikbaarheid en duurzaamheid. De uitwerking van onderzoek en uitvoering kan nu beginnen.

Jos Draijer

Deze unanimiteit wil overigens niet zeggen dat alle politieke partijen het over alle onderdelen van het Mobiliteitsplan eens waren. Er vlogen acht wijzigingsvoorstellen en drie moties over tafel over uiteenlopende punten. Daardoor is op onderdelen het oorspronkelijke Mobiliteitsplan enigszins aangepast maar het gehele Mobiliteitsplan in tact gebleven. De belangrijkste punten uit dit Mobiliteitsplan zijn nu:

Wilhelminalaan 30 km: De maximumsnelheid op de als zeer onveilig ervaren Wilhelminalaan wordt zo snel mogelijk teruggebracht naar 30 km per uur. Hetzelfde geldt voor de Meerlaan. Dick van Egmond (GL) probeerde ook nog het vrachtverkeer uit de Wilhelminalaan te weren maar omdat hij geen alternatieve route kon aanwijzen werd zijn suggestie niet overgenomen. Een onderzoek naar de effecten van het terugbrengen van de maximumsnelheid op de Weeresteinstraat en de Van den Endelaan van 50 naar 30 km is van de baan. Een meerderheid van de gemeenteraad beschouwt die wegen als doorstroomwegen voor openbaar vervoer en ander wegverkeer. Ook op de Weerlaan en de Olympiaweg blijft de maximumsnelheid 50 km.

Westelijke omleidingsweg: Er komt een verkennend onderzoek naar het nut en noodzaak, technische en financiële haalbaarheid van een omleidingsweg ten westen van Hillegom. Dit, met als doel het doorgaande (zware) verkeer weg te houden bij de zwaar belaste ‘slagader van Hillegom’: Weeresteinstraat - Van den Endenlaan - Leidsestraat. Twijfels over een dergelijk verkennend onderzoek zijn weggenomen door wethouder Hoekstra na haar nadere toelichting over mogelijke medefinanciering van zo een omleidingsweg door andere overheden en belanghebbende partijen. Wellicht heeft ook het pleidooi, aan het begin van de raadsvergadering, van een bewoonster van de Leidsestraat over de zorgplicht van de gemeente voor een veilige en gezonde woonomgeving, daartoe bijgedragen. Bij stemming over dat verkennende onderzoek bleek dat CDA, BBH, VVD, D66 duidelijk voor zijn. Ria Heemskerk (Bloeiend Hillegom) stemde voor maar was eigenlijk tegen. Alleen Dick van Egmond en Co Jansen stemden tegen omdat ze er niet in geloven. 

Openbaar vervoer verbindingen: De gemeenteraad onderstreept unaniem het belang van het structureel verbeteren van openbaar vervoer verbindingen tussen Hillegom en de Haarlemmermeer zodat het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en Schiphol beter en sneller bereikbaar zijn. Daarbij wordt ook betrokken de wens om een regionale Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) lijn vanaf station Hillegom via het Spaarne Gasthuis naar Schiphol te realiseren.