De Spekkelaan en het parkeerterrein bij Sportpark Ter Specke worden aangepakt.
De Spekkelaan en het parkeerterrein bij Sportpark Ter Specke worden aangepakt. Foto: Google Streetview

Raad kiest duur parkeerterrein

Algemeen

De openbare ruimte rond Ter Specke gaat flink op de schop. Het parkeerterrein voor het sportpark wordt, in samenhang met de herinrichting van de Spekkelaan, opnieuw ingericht. 

Door Jos Draijer

“De Spekkelaan moet veiliger worden, vooral voor kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Ook al zitten daar nog wel wat juridische haken en ogen aan”, aldus wethouder Kees van der Zwet (CDA). Met de herinrichting van de Spekkelaan alleen is een bedrag gemoeid van rond 473.000 euro. Voor de daarmee samenhangende herinrichting van het parkeerterrein voor het Sportpark Ter Specke is een bedrag gemoeid tussen 1.135.000 en 435.000 euro, afhankelijk van welke optie gekozen wordt: volledig, half, of minimaal opknappen van het parkeerterrein voor de komende 40 jaar. Het college liet de keuze over aan de gemeenteraad. Die koos, na de nodige discussie, uiteindelijk voor de volledige herinrichting, de duurste, maar ook meest duurzame uitvoering.

Spekkelaan
De auto zou op de Spekkelaan slechts als ‘gast’ aanwezig mogen zijn en dat zou als zodanig ook goed moeten worden aangeduid: fietsers en lopers hebben voorrang op auto’s. Maar daar zitten nog wel wat juridische haken en ogen aan. Hoe dan ook, de Spekkelaan moet geen doorgaande weg zijn, maar een veilige erftoegangsweg naar het sportpark. Een voorstel van D66 en PvdA om de Spekkelaan daarom ter hoogte van de Van Lyndenweg (beweegbaar) dan maar af te sluiten kreeg geen meerderheid in de raad. Martijn Tibboel (VVD) relativeerde in die discussie overigens het beeld dat de Spekkelaan zo gevaarlijk zou zijn. “Veel hangt af van het gedrag van mensen in het verkeer”, aldus Tibboel. Andere fracties waren daar minder van overtuigd en onderstreepten dat kwetsbare weggebruikers daar beter beschermd moeten worden.

Parkeerterrein Ter Specke
Met de herinrichting van het parkeerterrein voor sportpark Ter Specke worden meteen snelheidsbeperkende maatregelen getroffen om ook de voetgangers beter te beschermen door veiliger looproutes van en naar de sportaccommodaties. Het verbreden van het tunneltje onder de wielerbaan maakt daar deel van uit. Tijdens de raadsvergadering werd door PvdA, D66 en SGP/ChristenUnie een motie ingediend waarin voorgesteld werd de oude materialen van het parkeerterrein, zoals klinkers, te hergebruiken. Dit vanwege de voorgestane circulaire economie, duurzaamheid en kostenbesparing. Die motie haalde echter geen meerderheid, dus is gekozen voor het gebruik van nieuwe klinkers. Wel zegde wethouder Van der Zwet toe dat onderzocht wordt waar de oude klinkers op een andere plek in Lisse hergebruikt zouden kunnen worden of als grondstof kunnen dienen voor betonproductie.
Uiteindelijk heeft de gemeenteraad bij meerderheid van stemmen besloten voor de meest volledige, maar ook duurste optie voor herinrichting van het parkeerterrein voor het sportpark Ter Specke te kiezen. Alleen NieuwLisse (NL) en SGP/ChristenUnie stemden tegen. NieuwLisse kon alleen instemmen met de goedkoopste optie en heeft daarom tegen het voorstel gestemd.
De gemeenteraad steunde ook het voorstel om de kredieten ter beschikking te stellen voor de herinrichting van de Spekkelaan en van het parkeerterrein voor het sportpark. “De nadere uitwerking van de plannen op weg naar een sobere uitvoering van de plannen kan nu beginnen” aldus een tevreden Van der Zwet.