Afbeelding
Foto: PR

NOS bezoekt Taalcafé

Algemeen

Het Taalcafé Hillegom kwam er een paar maanden geleden achter dat de NOS tegenwoordig iets nieuws heeft: een wekelijkse nieuwsuitzending in eenvoudig Nederlands op YouTube.

Er worden drie onderwerpen behandeld, die in duidelijke taal en op een langzamer tempo worden gebracht. Het is ook nog ondertiteld, wat het ook makkelijker maakt om te volgen. 

Vanaf november 2021 is het voor het Taalcafé een prachtige start van de dinsdagmiddag om met de hele groep dit nieuws te bekijken, voordat er in drie groep verder wordt gewerkt aan de Nederlandse taal. De NOS vraagt steeds reacties op hun nieuwe programma en gaf aan graag een keer te komen kijken bij klassen die er gebruik van maken. Toen het Taalcafé aangaf dat ze welkom waren in Hillegom, was er al snel een afspraak gemaakt.

Op 1 februari waren twee makers van de nieuwsuitzending aanwezig, José en Marga, die zo konden meemaken hoe hun programma werd ervaren. Het was de eerste keer dat ze een Taalcafé bezochten. De onderwerpen spraken iedereen zeker aan: zorgmedewerkers die langdurig ziek zijn geworden door covid en het gevaar dat ze in financiële problemen komen, de Voice of Holland perikelen en het nieuwe koraalrif, dat bij Tahiti is gevonden.
Er ontstond een levendige discussie en er werden over en weer veel vragen gesteld. Al met al werd de nieuwsuitzending heel positief beoordeeld.

Het Taalcafé is, buiten de schoolvakanties, elke week dinsdag van 13.00 tot 14.45 uur in de bibliotheek Hillegom aan de Sportlaan. Iedereen die beter Nederlands wil leren spreken is welkom. Men moet wel een basisbegrip van de Nederlandse taal hebben. 

Op de donderdagochtenden, van 10.30 tot 11.30 uur, is voor moeders met kleine kinderen in Speeltuin Jeugdland aan de Sportlaan 84 de mogelijkheid hun Nederlands te oefenen, terwijl de kinderen met elkaar kunnen spelen. Deelname is gratis. Informatie: bel met Thea van Ommeren, 0252-522216.