Het hek bij de Heereweg.
Het hek bij de Heereweg. Foto: pr/de Zwarte Tulp

Weet u misschien…?

Column

Stel je bent toerist. Je wil een bezoek brengen aan de Zwarte Tulp. Je weet het adres: Heereweg 219. Tot zover alles in orde. Maar dan loop je over de Heereweg die men opeens Vierkant noemt en telt de huisnummers. Je verwacht ergens een groot pand met uitbundige versiering; het gaat over tulpen toch? Nada… Ai, wat nu te doen? Een beetje toerist gaat het dan vragen. Vragen aan een Lisser. Lissers zijn - evenals tandartsassistenten - te herkennen aan hun twinkelende ogen waarin het altijd lente is.

Een beetje Lisser wéét waar het is en wijst naar een hek. Een hek dat de laatste jaren meer gesloten dan open was. Mooi hek. Het oogt streng, het heeft een serie gestileerde zwarte tralies. Als je niet beter wist, zou het ook de ingang van de bajes kunnen zijn. Of van een bank. Dat verschil is niet eens zo groot sinds sommige banken ook oplichters herbergen. Maar dit terzijde. Er prijkt ook een gestileerde zwarte tulp naast het hek. Die lijkt in niks op het bloemrijke dat je verwacht; een strakke zwarte vorm op een bruine achtergrond. Hoe verrassend.
De weg achter het hek leidt naar een voormalige bollenschuur. Gebouwd op ‘de tweede lijn’, dat wil zeggen áchter de bestaande gevelrij. Het pand is ooit ‘om niet’ geschonken aan Stichting de Zwarte Tulp. Nou, als je iets ‘om niet’ krijgt, dan weet je het wel. Bouwval waar met man en macht een prachtig gebouw van gemaakt is. De entree van het museum is een nieuw poortgebouw met eigenlijk twéé ingangen: aan beide kanten een glazen pui met deur. De weg moest namelijk doorgaand blijven en in theorie kun je dus nog met een voertuig van de Grachtweg - via een shortcut - naar de Heereweg en vice versa. In de praktijk is dat nog nooit gebeurd. Waarom zou je ook?
Als je bij die entree bent, kun je het beste naar binnen gaan. Dat mag weer. Vooral doen. Je kijkt je ogen uit. Topmuseum: de derde golf overleefd, op de tweede lijn gebouwd en… met een EERSTEKLAS expositie: Tulpen NU*.
Klaar Wolff
* Expositie verlengd tot 10 april