Buitenplaats Grotenhof was vroeger in bezit van de familie Six. | Foto: pr Oud Lisse
Buitenplaats Grotenhof was vroeger in bezit van de familie Six. | Foto: pr Oud Lisse Foto: Oud Lisse

Webinar over ‘Sporen van Six in het landschap’

Lezing n De Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” organiseert een digitale lezing door Henk Schaap over sporen in het landschap van de bezittingen van de familie Six in Lisse in de 17de en 18de eeuw. De lezing is 15 februari vanaf 20.00 uur.

De Nederlands familie Six behoorde eeuwenlang tot de elite van de maatschappij. Over de verschillende generaties Jan Six is veel geschreven. Over de drie generaties Pieter Six was weinig bekend. Wie waren zij en welke sporen hebben zij achtergelaten in Lisse? Ze maakten deel uit van de vroedschap van Amsterdam, werden advocaat, burgemeester en bewindhebber van de VOC. Drie generaties Pieter Six hadden vanaf 1640 een hofstede met landerijen in Lisse. Die verrijkten zij in 1662 met de aankoop van het Keukenduin. Ze groeven het duin af. Het zand werd met duizenden schepen afgevoerd door de zandsloot. De band van de familie Six met het dorp werd steeds hechter. Pieter Six III liet in zijn testament een legaat na aan de Diaconie van Lisse om er een hofje mee te stichten. Pieter overleed in 1755, Geertruida van der Lijn zijn echtgenote overleed in 1763, zonder nakomelingen. Het einde van een tijdperk. Tijdens dit webinar geeft Henk Schaap een overzicht van de familie Six en hun bezittingen in Lisse, hoe het landschap in de omgeving van de buitenplaats aan de Achterweg vanaf de middeleeuwen is ontwikkeld, en welke sporen terug te vinden zijn van activiteiten en bezittingen van de familie Six. Na zijn studie Werktuigbouwkunde werkte Schaap in de scheepsbouw en informatisering. In de Vereniging Oud Lisse is hij lid van het bestuur en coördineert het aandachtsveld Genealogie en Historie. Hij heeft initiatief genomen tot de ontwikkeling van LisseTijdReis en heeft bijgedragen aan het onderzoek en de publicatie ‘Sporen van Six in Lisse’. Het webinar is te volgen via smartphone, tablet of de computer. Aanmelden: oudlisse.nl/evenement.


Voorstel verbod op gebruik recreatief lachgas via APV

Hillegom n Het gebruik van lachgas, in combinatie met bijvoorbeeld alcohol, neemt onder jongeren en jongvolwassenen schrikbarend toe. 

Het lijkt een nieuwe verslaving te worden. Met alle schadelijke gevolgen voor de gezondheid van dien. Dat hebben regering en parlement ook ingezien, zodat er nu wetgeving komt om gebruik van recreatief lachgas te verbieden. Die wet ligt nu ter goedkeuring bij de Eerste Kamer. Desondanks willen gemeenten alvast op plaatselijk niveau maatregelen treffen. Dat kan via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), een instrument om de openbare orde en veiligheid te handhaven. In de laatste gemeenteraadsvergadering nam VVD raadslid Igor Buijck (zelf politieman) het initiatief om heeft alle partijen achter een wijzigingsvoorstel van de APV (artikel 2:48a) gekregen om het recreatief gebruik van lachgas verder te ontmoedigen.


Daarmee heeft de burgemeester meer instrumenten in handen om recreatief lachgas gebruik effectiever tegen te kunnen gaan.