In oktober 2021 haalden trekpaarden boomstammen (essen) uit het water bij Landgoed Keukenhof, waarvan een deel naar Bollenstreekhout ging. Bij de restauratie van het Washuis wordt gewerkt met essenhout afkomstig van het landgoed.
In oktober 2021 haalden trekpaarden boomstammen (essen) uit het water bij Landgoed Keukenhof, waarvan een deel naar Bollenstreekhout ging. Bij de restauratie van het Washuis wordt gewerkt met essenhout afkomstig van het landgoed. Foto: pr

Bollenstreekhout wil opschalen, maar loopt tegen grenzen aan

Duurzaam & Groen

Het is een mooi streven: gekapte bomen uit de Duin- en Bollenstreek verwerken tot duurzame goederen zoals meubels, insectenhotels, vloerdelen, grafkisten, bloembakken voor consument of zakelijke gebruiker, en voor iedere gekapte boom er drie terug planten. Het is de werkwijze van Bollenstreekhout Coöperatie, opgericht door Lisser Ted Wiegman.

Diverse producten van hout uit de Bollenstreek worden daarbij gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarmee de coöperatie ook maatschappelijk verantwoord onderneemt. De vele aandacht voor mvo, duurzaamheid en circulair ondernemen zorgt ervoor dat Bollenstreekhout steeds meer hout tot haar beschikking kan krijgen. “Als we willen, kunnen we ver boven de 1000 bomen krijgen, maar we lopen tegen het probleem aan dat we ze niet zelf kunnen verwerken”, zegt Wiegman. Hij is op zoek naar een grotere zagerij. “Daar zouden grotere bomen en grotere hoeveelheden gezaagd moeten kunnen worden, want dat is op dit moment niet mogelijk.”

Not for profit
Bollenstreekhout is een not-for-profitorganisatie, de coöperatie werkt met een niet-commercieel, maatschappelijk doel. “Maar dat betekent niet dat onze houtproducten gratis zijn. We maken uiteraard kosten voor zagen, opslag, arbeid en transport. Neem het drogen van hout. Er zijn houtsoorten die wel een half jaar moeten drogen in een drogerij en dat kost gewoon geld”, zegt Wiegman. Dat soort kosten moet voorgefinancierd worden en ook daar kan Bollenstreekhout wel wat hulp bij gebruiken.  

Afnemers
Bij een interview met Omroep West gaf Wiegman aan dat het daarnaast schort aan afnemers. Aan het hout uit de Bollenstreek hangt een wat duurder prijskaartje. Houthandelaren kopen liever goedkoop hout uit de tropen, maar gaan daarmee voorbij aan duurzaamheid en circulair werken. “Het zou fijn zijn als we een professional kunnen vinden die onze producten aan de man kan brengen”, zegt Wiegman. Natuurlijk zijn er al partners die producten van Bollenstreekhout afnemen. Zoals Landgoed Keukenhof, dat het Washuis restaureert met hout van op het landgoed gekapte essen, een mooi circulair voorbeeld. Wie ideeën voor Wiegman heeft, kan contact opnemen via mailadres info@bollenstreekhout.nl.