Marjolein Sterkenburg stempelt haar goedkeuring.
Marjolein Sterkenburg stempelt haar goedkeuring. Foto: pr

Waar is mijn bril? Oh, die staat op mijn neus…

Column

Dit verschijnsel doet zich voor als je al héél lang zo ontzettend bekend bent met iets, dat je er niet meer met ‘verse’ ogen naar kan kijken. Goede reden om eens een nieuweling in de streek te vragen naar haar indrukken. 

Marjolein Sterkenburg, gepensioneerd docent én kunstschilder, is van Driebergen naar Hillegom verhuisd. Ze heeft de velden nog niet in bloei gezien. Waar ik denk: ‘Het is nu wel mooi geweest met die grauwe boel op het land‘, zegt zij: “Oh, wat heb je hier een heerlijk weids uitzicht overal, en zulke práchtige luchten. En die duinlandschappen! En de zee!”
Na een rondleiding door de Zwarte Tulp is ze enthousiast. Dit is de perfecte voorbereiding voor de fiets-tochten die ze straks zal maken: “Jee… dat alles met de hand gedaan werd vroeger. Wat een ongelofelijk zwaar werk. En al die ouwe apparaten, ook al met de hand gemaakt. Ja, ik ben erg van de bloemen en de planten, maar heb me nooit afgevraagd waar ze eigenlijk vandaan kwamen. Laat staan hoe je ze vermeerdert en verhandelt en hoe je zorgt dat ze niet ziek worden. Het glas waarmee een zieke hyacint in quarantaine gaat… Mag die er pas weer uit met QR-code? Heel prettig dat niet alleen het oude ambacht wordt belicht maar ook de kunst.. Fijn dat de historie wat breder is gemaakt. De directiekamer van de kalkzandsteenfabriek… Zomaar te zien in het museum. Ik fiets dagelijks langs die fabriek. Had niet kunnen verzinnen wat díe nou met de bollenteelt te maken had. En die kamer is dus plankje voor plankje verhuisd van de fabriek naar hier? En heet dus comparitie? Waarom eigenlijk? Oh, omdat daar geschillen werden uitgevochten over bollentransacties? Aha…een soort rijdende rechter.”
Mooi moment voor de hamvraag: Rijdende rechter, wat is uw uitspraak over het museum? Marjolein gaat breed zitten achter het directeursbureau naast de gebeeldhouwde schouw: “Het is een klein sfeervol museum. Heel compleet. Gastvrije ontvangst. Aanrader. Dit is mijn uitspraak en hier moet u het mee doen.” En hop, met ferme hand is daar de stempel: goedgekeurd door de firma Sterkenburg.
Klaar Wolff