Afbeelding
Foto:

Oproep: wie was Marie Schoen?

Hillegom n Voor de woning van de 2e Loosterweg 84 werd 25 november 2021 een zogenoemde Struikelsteen geplaatst, waarop vermeld staat dat Jakob Roth vanuit deze woning door NSB’ers in 1943 werd gevangen genomen en afgevoerd naar Westenbroek en een kamp in Polen. 

Daar is hij in 1943 vermoord door de nazi's. In het kader van “Je bent pas dood als je naam niet meer wordt genoemd”, wil Frits Homan, huidige bewoner van de woning, de levensgeschiedenis beschrijven van de persoon die ooit een gewaardeerde inwoner van Hillegom is geweest, hier heeft gewerkt én liefgehad, en vanuit deze woning in 1943 is afgevoerd.


Laatste teken

Jakob Roth was in die tijd verloofd met Marie Schoen, woonachtig in de Meerstraat 98 in Hillegom. Zij ontving op 14 juni 1943 nog een laatste teken van leven van haar geliefde. 


In maart 1953 ontving Marie, als enige erfgename van Jakob Roth, een erfenis van 200 gulden, verminderd met kosten.

Wie was Marie Schoen? Hoe heeft zij deze verschrikkelijke gebeurtenis verwerkt? Wat is er van haar geworden?

Om het verhaal van Jakob én zijn Marie verder te kunnen vertellen, doet Homan een oproep aan een ieder die informatie over haar heeft, in eerste persoon of ‘van horen zeggen’. 

Alle informatie is welkom bij Frits Homan, 2e Loosterweg 84. Telefoon 0252-216990 of email: lenieturk.supervisie@planet.nl.