De uitreiking van de cheque was een feestje!
De uitreiking van de cheque was een feestje! Foto: pr

Stichting Sterksaam krijgt cheque voor achttien zonnepanelen

Algemeen

Stichting Sterksaam is een kleinschalig wooninitiatief met aparte dagbesteding in Lisse waar de bewoner centraal staat. De stichting gaat uit van de eigen kracht van de bewoners en sturen aan op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Zij wil een wereld waar je blij van wordt en dat is mogelijk met wat goede wil en aanpassingen. 

Vorig jaar is SterkSaam gestart met een compatibele groentetuin, waarbij de planten elkaar ondersteunen en bepaalde insecten aangelokt worden, zodat er minder ziektes voorkomen. “Onze volgende stap is om de woning energieneutraal te maken. We zijn in contact gekomen met Ernst Brokx van Stichting Free E Yourself, die ons een interessant voorstel heeft gedaan voor het plaatsen van 18 zonnepanelen, zodat we qua elektraverbruik zo goed als zelfvoorzienend worden. Wij hebben via vrijwilliger Thom van den Eng een donatieverzoek ingediend bij Stichting Wij en de Maatschappij, het goededoelenfonds voor en door collega’s van Nationale-Nederlanden, voor 18 zonnepanelen. Dankzij het lobbywerk van Thom van den Eng kregen we begin december het verlossende woord van Stichting Wij en de Maatschappij dat onder andere ons project is uitgekozen om te realiseren. Stichting SterkSaam is ontzettend blij met de donatie van het volledige bedrag voor de kosten van de 18 zonnepanelen. Mocht het salderen in de toekomst afgeschaft worden, dan heeft Stichting Free E Yourself al een revolutionair energieopslagsysteem, iron accu’s die recyclebaar zijn en minimaal 30 jaar mee gaan.”

Van het gas af
De volgende stap van SterkSaam zal ontkoppeling zijn van het gasnet. “Wij willen dan ook gebruik gaan maken van de nieuwe innovatie van Free E Yourself: het opwekken van eigen schone en veilige waterstof en dit opslaan in een eigen kippenverentank zodat we geheel duurzaam worden en van het gasnet kunnen. Stichting Sterksaam is dan ook op zoek naar sponsoren die onze doelstellingen waar willen maken.”
Meer weten? Kijk op www.stichtingsterksaam.nl of www.freeeyourself.com.