Hoeveel vluchtelingen naar Hillegom komen, hangt af van wat er aan opvang/faciliteiten is. | Foto: PR
Hoeveel vluchtelingen naar Hillegom komen, hangt af van wat er aan opvang/faciliteiten is. | Foto: PR

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Hillegom in voorbereiding

Algemeen

Samen met de Gemeente Hillegom, sociaal maatschappelijke organisaties en andere kerken onderzoekt Open Hof Hillegom wat Hillegom kan doen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

“We verkennen hoeveel huishoudens als gastgezin willen optreden, zodat de gemeente duidelijk beeld heeft wat we de vluchtelingen te bieden hebben. Ook horen we graag welke diensten mensen aan kunnen bieden voor vluchtelingen”, vertelt initiatiefnemer Dorine Sommer.

Ontvangst

In afwachting van de landelijke overheid, neemt Hillegom alvast voorbereidingen op de ontvangst van Oekraïense vluchtelingen. Hoeveel vluchtelingen naar Hillegom komen, hangt sterk af van wat we aan opvang en faciliteiten kunnen bieden. Zodra de vluchtelingen in Hillegom worden opgevangen, zal er ook veel vraag zijn naar andere diensten. Denk bijvoorbeeld aan gelegenheid om te sporten of lokalen voor onderwijs.

Op zoek naar gastgezinnen

De eerste prioriteit ligt nu bij het in kaart brengen hoeveel huishoudens als gastgezin willen optreden. “We roepen Hillegommers op om hun huis open te stellen voor vluchtelingen. Tegelijkertijd komt daar best veel bij kijken en moet je zo’n keuze niet luchtig maken. Wanneer je serieus wilt verkennen om vluchtelingen een tijdelijk thuis te bieden, kun je je aanmelden op www.openhof.com/oekraine. Je wordt dan uitgenodigd voor een gemeentelijke informatieavond om de optie verder te onderzoeken”, aldus Sommer. Opgeven kan via www.openhof.com/oekraine. Hier is het mogelijk om je aan te melden als (verkennend) gastgezin en is het mogelijk om je aan te melden voor  het verstrekken van dienstverlening aan de vluchtelingen. Bijvoorbeeld: als kapper voor een knipbeurt, als sportschooleigenaar je faciliteit openen voor een paar uur per dag of als gastheer/-vrouw optreden op een dagbestedingslocatie. Ook kun je je aanmelden voor een nieuwsbrief waarin actuele vragen worden gedeeld zodra de vluchtelingen in Hillegom zijn. 

Behoefte aan alledaagse spullen

Zo kan er bijvoorbeeld vraag ontstaan naar babyspullen, matrassen een laptop of andere spullen. Op bovenvermelde site staat precies wat iemand kan doen om te helpen en waar ze kunnen laten weten wat ze kunnen doen.