Afbeelding
Foto: Gemeente Lisse

Medeleven met Oekraïne

Algemeen

In de Beukenhof is vrijdag 4 maart een Ouderentop 2.0 gehouden in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. In de volledig gevulde grote zaal werden de senioren geïnformeerd door vertegenwoordigers van de zes lokale partijen. Bij de opening sprak Hans Hoogenbosch namens de KBO en PCOB de volgende tekst uit:

“In deze periode, waarin mensen hun leven geven om hun democratische rechten in een vrij land te kunnen behouden, kunnen wij een middag als deze, waarin gemeenteraadsverkiezingen centraal staan, niet zomaar beginnen zonder stil te staan bij wat in Oekraine gebeurt.
Botte gevoelens van macht, de wens om als staat weer even groot en sterk te worden als voorheen, het beschermen van eigenbelangen, worden vertaald in verwoesting van prachtige woonsteden en het doden van militairen en onschuldige burgers. Bestaande democratische werkwijzen, vormen van overleg, hebben geen betekenis meer. Het is wrang te bedenken dat president Zelensky van huis uit een komiek is. De komiek die als kwaliteit heeft om verdriet zichtbaar te maken en het met een lach even weg te toveren… Hij toont zich een waar vaderlandslievend president. Maar het lachen vergaat hem, zijn landgenoten en ons….. We leven op allerlei manieren met hen mee.
Het geeft ons, als organisatie, maar wellicht ook u, een ongemakkelijk, rijk gevoel: Lisse, jong en oud, rijk en arm, gaat binnenkort weer stemmen. Wij kiezen onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad. En natuurlijk maakt het verschil of de ene partij of de andere de grootste wordt en wie de wethouders leveren. Maar we weten ook dat er, buiten beeld, gelukkig veel vooroverleg is voordat de gemeenteraad publiekelijk vergadert. Dezer dagen spreekt de meerkleurigheid bij onze Ouderentop, bij het lijsttrekkersdebat, het speeddaten in de bibliotheek. Laten we ons gelukkig prijzen: de meeste wortels, takjes en blaadjes – de principes, normen en waarden van de zes partijen – hebben veel overeenkomsten. Het zijn de kleuren van hun bloemen die het verschil aangeven. En al dat rood, geel, blauw, wit en oranje maken samen het kleurige bloembed dat Lisse bestuurt. Dat vraagt om de inzet van 19 gekozen mensen die daar veel liefde, betrokkenheid, deskundigheid en tijd in steken. We mogen ze wel dankbaar zijn!
Binnenkort mogen we onze keus bepalen, onze stem kleurrijk laten spreken. Wees je bewust van die rijkdom en besef: stemmen is niet alleen een recht, het is ook een voorrecht! Maak er dit jaar dus bewust dankbaar gebruik van!”

Gemeente Lisse
Ook de gemeente Lisse heeft met ontzetting kennis genomen van deze oorlog in het vrije Europa, ontstaan nadat Rusland Oekraïne binnenviel op 24 februari. “Ik ben enorm geschokt door deze aanval op een vrij land”, aldus burgemeester Lies Spruit. De gedachten van het college gaan ook in het bijzonder uit naar de Oekraïners die in onze Bollenstreek werkzaam zijn, ver weg van hun familie en vrienden.