Ingezonden: Stem je rot

Hillegom n "Overal weer die vrolijke posters met hoofden en leuzen in ons dorp. Wat willen ze van ons? En wat hebben wij aan hen?  

Het schijnt dat inmiddels 90 procent van al het landelijk beleid niet in Den Haag wordt gemaakt, maar op hoofdlijnen in Brussel wordt gesmeed. En dat meer dan 30.000 lobbyisten uit het bedrijfsleven in Brussel vertoeven om de Europese besluitvorming te beïnvloeden. Door wie wordt ons land eigenlijk bestuurd? Op regionaal niveau is iets vergelijkbaars aan de hand.

In Hillegom mogen we stemmen, maar in Leiden hebben ze aardig wat touwtjes in handen. In Leiden staat namelijk nabij het station het kantoor van Holland Rijnland (hollandrijnland.nl) waar beleid op diverse terreinen voor 14 gemeenten (circa 600.000 inwoners) tot stand komt, maar we kunnen er niet op stemmen.

Sinds 2010 hebben we ook GOM (gomdb.nl). GOM is gevestigd in Hillegom en staat voor Greenport OntwikkelingsMaatschappij duin- en bollensteek. Deze organisatie geeft vorm aan ons landschap. Wat moet waar verdwijnen en waar moet wat worden bijgeplaatst. Nee, daar mogen geen pony's meer grazen want dat is rommelig, ja daar moeten tien huizen in het bollenlandschap verrijzen. De leus van GOM is 'verrommeling tegengaan'. Een organisatie die het bollenlandschap regisseert, maar waar we ook niet op kunnen stemmen.

Zo is elke gemeente verknoopt in een uitdijende wirwar van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, waardoor steeds meer besluitvorming ondoorgrondelijk wordt, dus wat de democratische controle niet ten goede komt. Van de geringe invloed die we als inwoners van Hillegom wel hebben - stemrecht - kunnen we dus maar beter maximaal gebruik maken. Het aantrekkelijke van wonen in Hillegom is voor mij het streekkarakter. Bij voorkeur niet al te aangeharkt. Daarom stem ik op een partij die de open en landelijke sfeer bewaakt. 

Vergeleken met de rampspoed in Oekraïne vallen de belangen van de partijen in het niet. Nu een heel land met 40 miljoen mensen in de pan wordt gehakt is het leven in Hillegom zo gek nog niet. Toch ga ik stemmen. Al is het maar voor het idee dat ik een piepklein beetje invloed heb. Alleen al de gedachte aan het wandelingetje naar de stembus en de mogelijkheid om te kiezen maakt mij blij in deze wankele tijd." 


Henk Westerhuis


Rijbewijskeuringen CBR in Lisse

Lisse n Automobilisten kunnen zich via RegelZorg Rijbewijskeuringen in 't Poelhuys op woensdag 23 maart, zaterdag 23 april en woensdag 25 mei medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs.

Een medische keuring voor rijbewijsverlenging is nodig voor 75 plussers of bij het halen of vernieuwen van een groot rijbewijs (C/D/E), of om medische redenen. Een keuring kost 55 euro, houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar betalen 70 euro. Afspraak maken via RegelZorg: www.regelzorg.nl, of bel: 088 2323 300.


Speedlab in bedrijfspand Lisse

Lisse n Gemeente Lisse heeft dinsdag 1 maart samen met de politie een pand gecontroleerd op bedrijventerrein Meer en Duin. De partners troffen in het pand de restanten van een amfetaminelaboratorium (speedlab) aan. 

In het pand was nog circa 3.800 liter chemische afvalstoffen aanwezig. Dit bewijst dat in dit laboratorium tenminste 600 kilo speed is geproduceerd. De politie heeft forensisch onderzoek uitgevoerd en Omgevingsdienst West-Holland is ingeschakeld om te adviseren over het afvoeren van deze gevaarlijke stoffen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.