Met de app Helemaal Groen kun je zien hoe groen jouw buurt is: links begin januari, rechts eind februari.
Met de app Helemaal Groen kun je zien hoe groen jouw buurt is: links begin januari, rechts eind februari. Foto: Helemaal Groen

Lisse in actie tegen zwerfvuil: help jij ook een handje mee?

Duurzaam & Groen

Het aantal pet-flesjes dat als zwerfvuil rondslingert, is hopelijk door de invoering van statiegeld al een stuk minder, maar er ligt nog genoeg andere troep op straat en in de bermen. In Lisse zijn gelukkig al diverse inwoners en ondernemers actief in het opruimen van dit zwerfvuil. Een van hen is Sven van der Vlugt, die het liefst heel Lisse schoon wil krijgen. “Wanneer je de Helemaal Groen-app gebruikt, kun je zien wat er allemaal al bereikt is in ons mooie dorp.”

Zaterdag 19 maart is het Landelijke Opschoondag, waar ook Lisse weer aan deelneemt. Op vier plekken (’t Poelhuys, Buurthuis Salvatori, Restaurant Lef en Restaurant De Engel) kun je starten met je opschoonwandeling. Koffie, thee en fris staan klaar en je krijgt er een knijper om vuil te rapen, vuilniszakken en een ring in bruikleen. Daarmee kun je aan de slag, in je eentje of met een heel team.
Sven en zijn buurman Bart lopen geregeld een rondje om zwerfvuil te rapen. Sven hoopt dat vele Lissers hun voorbeeld zullen volgen. Tijdens zo’n wandeling gebruiken ze de Helemaal Groen-app op hun telefoons. Die registreert waar ze lopen en laat dit als groene lijn zien op de kaart. Na verloop van tijd kleurt de lijn bruin en weet je dat die route weer eens gelopen moet worden om zwerfafval te rapen. “Een handige én gratis app waarmee je heel eenvoudig kunt zien waar je in actie tegen rotzooi op straat en in de berm kunt komen.

Ondernemersfonds
Sven heeft ook het Ondernemersfonds overtuigd van het belang van zwerfvuil rapen. Dit heeft erin geresulteerd dat er 100 sets (knijper - ring - vuilniszakken) zijn besteld voor ondernemers. Tijdens een bijeenkomst van Business Club Lisse gaven enkele ondernemers al direct aan interesse te hebben. Sven: “Als iedere ondernemer zijn ‘eigen straatje’ schoonhoudt, zijn we al een heel eind in het opschonen van Lisse. Ondernemers kunnen een set aanvragen door een mail te sturen naar LisseSchoon@gmail.com.”

Recyclen
Jaarlijks wordt tijdens de Landelijke Opschoondag aandacht gevraagd voor Nederland zwerfafvalvrij. Dat lukt helaas niet in één dag. Ruim altijd je eigen rommel op en gooi het niet op de grond. Is er geen afvalbak in de buurt, neem het dan mee naar huis en gooi het daar weg. Leer kinderen al jong dat afval waardevol kan zijn (denk aan het recyclen van glas, papier, plastic), maar dat het daarvoor wel op de juiste manier ‘weggegooid’ moet worden. In ieder geval niet op de grond.