Mariëtte Hulsbergen en Jens en Vincent Scheurwater deden enthousiast mee. Op het kaartje van HelemaalGroen is te zien waarin Lisse er zaterdag gelopen is.
Mariëtte Hulsbergen en Jens en Vincent Scheurwater deden enthousiast mee. Op het kaartje van HelemaalGroen is te zien waarin Lisse er zaterdag gelopen is. Foto:pr

Landelijke Opschoondag: Lisse is weer een stuk schoner

Algemeen

Overal in Lisse zijn zaterdag 19 maart mensen de straat opgegaan, voorzien van een knijper en een vuilniszak, om zwerfafval te rapen. Dat gebeurde ook in andere plaatsen, want het was de twintigste editie van de Landelijke Opschoondag. Het motto? Elke verpakking telt!

Voor de een was het een nieuwe ervaring, maar er deden ook doorgewinterde vuilruimers mee. Zoals de SGP-ChristenUnie raadsleden Vincent Scheurwater en Mariëtte Hulsbergen. “We doen nu al een aantal jaren mee met de Opschoondag. Het is hartstikke gezellig en ruimt lekker op, maar drukt ons ook elk jaar weer met onze neus op het feit dat ons dorp aantrekkelijk houden niet vanzelf gaat.”

Startlocaties
Deelnemers konden zich zaterdagochtend om 10 uur melden bij een van de startlocaties. Bij Buurthuis Salvatori waren 25 mensen, bij Restaurant De Engel 3, bij Eetcafé Lef 11 en bij ‘t Poelhuys 10. “Officieel zijn het dus 49 mensen die geholpen hebben Lisse weer schoner te krijgen. Maar in werkelijkheid hebben meer mensen meegedaan. Niet iedereen is namelijk vanaf een startlocatie gaan lopen en niet iedereen kon op 19 maart. Zo hoorde ik zondag van een vriendin dat ze die dag met haar kinderen is gaan vuilruimen, omdat ze zaterdag niet kon: de kinderen moesten voetballen”, vertelt Sven van der Vlugt, de motor achter LisseSchoon en fervent gebruiker van de HelemaalGroen-app. Die app houdt bij waar je gelopen hebt. Zo kan je zien waar onlangs nog vuil geraapt is en op welke stukken dat nog moet gebeuren (zie foto rechts). Volgens de app is er in Lisse op 19 maart 42 kilometer schoongelopen. Maar omdat niet iedere loper al gebruikmaakte van de app, zal die afstand zeker meer zijn dan 42 kilometer.

Minder mondkapjes
Het aantal mondkapjes dat als vuil rondzwerft loopt snel terug, maar sigarettenpeuken, blikjes (met name van energydrinks) en snoeppapiertjes blijken nog vaak op de grond te liggen. Volgens Van der Vlugt leverde de Opschoondag in Lisse tussen de 20 en 25 vuilniszakken vol met zwerfvuil op.
Wie vragen heeft over het gebruik van de HelemaalGroen-app, kan een mail sturen naar LisseSchoon@gmail.com. Ondernemers in Lisse die een knijper en vuilniszakken willen, kunnen daarvoor ook een mail sturen naar Lisse Schoon. Er zijn nog bijna 70 sets beschikbaar.