Team de Vrijbuiters is klaar voor de 2022-editie van de Alpe d'HuZes.
Team de Vrijbuiters is klaar voor de 2022-editie van de Alpe d'HuZes. Foto: pr

Team de Vrijbuiters kijkt uit naar 2022-editie van Alpe d’HuZes

Algemeen Goede doelen

De Alpe d’Huez is een beruchte berg in Frankrijk, bekend van de Tour de France. Het is ook de locatie waar jaarlijks de Alpe d’HuZes plaatsvindt: een evenement waarbij je deze berg tot zes keer wandelend, fietsend of hardlopend beklimt om geld in te zamelen voor het KWF. Ook uit onze regio doen mensen mee, zoals Team de Vrijbuiters. De teamleden kijken enorm uit naar 2 juni, want dan kunnen ze weer los!

Door Ruth Eppink

Ronald Lubbe uit Sassenheim deed in 2011 voor het eerst mee, samen met Alex van Dooren uit Hillegom. “Mijn belangrijkste drijfveer was geld inzamelen voor onderzoek naar de behandeling van kanker, maar ik zocht ook een stok achter de deur om wat meer te gaan bewegen. Die eerste keer viel niet mee: we werden voorbijgereden door de postbode, maar inmiddels hebben we vele kilometers ervaring en kunnen we aardig meerijden!”, vertelt hij.
Steeds meer sympathisanten sloten zich bij Ronald en Alex aan, waarna in 2012 Team de Vrijbuiters voor het eerst officieel deelnam aan de beroemdste inzamelactie voor het KWF. “Dit deden we ook in 2013, 2018 en 2019, met een wisselend aantal teamleden. De ene keer waren we met drie groepen, de andere keer met twee. Dit jaar gaan we opnieuw met twee groepen Vrijbuiters de berg op, in totaal elf mannen en vrouwen”, legt Alex uit.
Dat de tocht in 2020 en 2021 niet door kon gaan vanwege de coronapandemie, vonden de mannen zeker jammer. Alex: “Na de editie van 2019 zei ik aanvankelijk: dit nooit meer! Ik had me zo ingesteld op zes keer die berg op gaan, en het was ‘maar’ vijf keer gelukt. Maar later drong ineens ‘Opgeven is geen optie’ tot me door, het motto van de Alpe d’HuZes. Dus besloot ik toch weer mee te doen.”

Donaties
Je kunt niet anders dan respect hebben voor alle kanjers die meedoen aan de Alpe d’HuZes, maar ze doen dat natuurlijk niet voor niets. “Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar en behandeling van kanker. Ik geloof dat we samen kunnen werken aan een wereld waarin je niet meer dood hoeft te gaan aan kanker”, zegt Ronald. Het zoeken van sponsoren vergt veel tijd van de deelnemers. “Ieder probeert zoveel mogelijk sponsoren te benaderen, teamleden uit het bedrijfsleven hebben vaak een ingang bij toeleveranciers, relaties en instanties, en andere leden doen dit via kennissen, buren, familie. En via de krant, zoals nu!”
Daarnaast worden er het hele jaar door acties gehouden, waarmee geld ingezameld wordt, zoals het verkopen van wijn of ‘Klein Duimpje’-bier, het organiseren van een feestavond, oliebollenverkoop en een workshop taart bakken. Van Dooren Transport stelt ook dit jaar weer een vrachtwagen ter beschikking aan Team de Vrijbuiters. Op de trailer is plek voor bedrijfslogo’s of -namen. “Die vorm van sponsoring leeft, want het was in no time uitverkocht”, zegt Ronald. “Maar dat neemt niet weg dat we graag nog veel meer willen inzamelen voor KWF. De teller door de jaren heen staat inmiddels op een fantastisch bedrag van 350.000 euro dat door Team De Vrijbuiters bijeen is gebracht. Daar maken we graag nog een veel hoger bedrag van. Kijk op teamdevrijbuiters.nl of op opgevenisgeenoptie.nl (zoek op ‘Vrijbuiters’) en help mee!”